Čtvrtek, 28. března 2024

Brusel zdobí armáda 'odpadkových lidí'

Brusel zdobí armáda 'odpadkových lidí'

Jeden jako druhý a přitom každý jiný. Armáda složená z tisícovky odpadkových lidí zaujala na pět dní pozice na slavném bruselském Velkém náměstí. Připomínají odtud celé Evropě, že žijeme v době konzumu, že si kopeme hrob vlastním odpadem.

trav_brusel_odpadkovi lide
"Jsou zrcadlem nastaveným naší společnosti," vykřikl do davu Bruselanů shromážděných na vernisáži Ha Schult, který se svými odpadkovými lidmi pobýval už na Rudém náměstí v Moskvě, na Velké čínské zdi, 2800 metrů vysoko na Matterhornu či před pyramidami v Gíze. Připravuje je nyní na cestu do Londýna, a pak, kdoví, možná do Prahy. "Jedná se o tom," potvrdil poté, co se kvůli pražské akci sešel v Bruselu s Medou Mládkovou.

Plastové láhve, plechovky od coca-coly a konzervy všeho druhu zalité do betonu tvoří páteř, kosti a tkáň žoldnéřů v životní velikosti, vzdáleně připomínajících slavnou armádu čínského císaře Čchin Š'-chuanga složenou z 8000 hliněných bojovníků. Ha Schult posbíral, co vyházeli lidé v Kolíně nad Rýnem, a poslal to do světa. V Bruselu jen zalitoval, že místní radní jeho romantickou soldatesku ohradili plotem; připomněl jim provokativně, že v Rusku i v Číně se opravdoví lidé mohli mezi svými protějšky volně procházet.

Německý umělec narozený v roce 1939, který vyrostl v sutinách poválečného Berlína, má provokace rád. Už v roce 1976 pokryl proti vůli místních úřadů benátské náměstí svatého Marka novinami a vyhlásil, že stvořil dílo Documenta 6. O čtyři roky později navezl do římského amfiteátru v německém Xantenu vraky aut, vyhozené pračky a ledničky, nazval sousoší Nyní! Čas... a radoval se z obrody gladiátorských soubojů přenesených do 20. století.

Téma životního prostředí ho od té doby neopustilo. Stejně jako smysl pro podnikání. Vedle cestovní armády vyrobil další tisícovku stejných "Müllis" (z německého Müll, odpadek), které postupně rozprodává. Jeden takový človíček ve zmenšené podobě čeká ostatně v Kennedyho vesmírném středisku na příští cestu na Měsíc...

Než se to stane, "mulíci", kteří se vydali na cestu v roce 1999, se ještě podívají do různých končin. Jejich poslední zastávkou by měla být Antarktida. "Kruh se uzavře," volá Schult a rozevlátě mává rukama.

Zdroj: www.tiscali.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů