Čtvrtek, 28. března 2024

Úložiště radioaktivních odpadů Richard nedaleko Litoměřic

Úložiště radioaktivních odpadů Richard nedaleko Litoměřic

Litoměřice - V rámci setkání jaderných odbornic z 18 zemí světa WIN Global, které včera skončilo v Českém Krumlově, si 26 zájemkyň přišlo prohlédnout úložiště radioaktivních odpadů Richard nedaleko Litoměřic. Jejich převážná většina byla z Jižní Koreji.

"Prohlídkou úložiště jsem mile překvapena. Bezpečnostní opatření jsou na vysoké úrovni, vše je uloženo v suchém a čistém prostředí," popsala Dr. Ingeborg Hagenlocher ze švýcarské organizace pro nakládání s radioaktivními odpady. Role žen v jaderném výzkumu je podle ní stejně důležitá, jako role mužská.

"Má jistě svá specifika, jako je mateřství a podobně, ale její důležitost je stejně závažná, jako v jiných oborech," uvedla Ingeborg Hagenlocher.

Ženy se na konferenci zabývaly využitím jádra v medicíně, ochranou při nakládání s vyhořelým palivem a jadernou bezpečností. Kromě úložiště Richard měly účastnice možnost výběru návštěvy jaderné elektrárny Temelín a návštěvou radonových lázní Jáchymov.

Konference WIN (Women in Nuclear) Global se uskutečnila již potřinácté, z toho poprvé ve střední Evropě. Příští rok pojedou odbornice do Kanady, vloni je hostilo Japonsko.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů