Pátek, 19. dubna 2024

Skauti už posedmé sbírali odpadky na březích Dřevnice

Skauti už posedmé sbírali odpadky na březích Dřevnice

ZLÍN - Ani deštivé počasí neodradilo zlínské skauty od uspořádání sedmého ročníku akce Čištění Dřevnice. Ekologické aktivity se v sobotu zúčastnilo všech sedm skautských středisek ze Zlína, která čítají asi čtyři sta členů. Jednotlivé oddíly si mezi sebou rozdělily celý tok řeky od Příluk až po Malenovice. Zároveň skauti uklidili přítok říčky Januštice.

Zhruba desítka dívek z oddílu Amazonky dostala za úkol pročistit úsek z Prštného až po most pod Jižními Svahy. "Na březích řeky jsme našly různé papíry, PET láhve, ale i pneumatiky nebo městské odpadkové koše," popsala vedoucí oddílu Kamila Egyedová. Doplnila, že jejím svěřenkyním v sobotu nevadilo ani ranní vstávání ani deštivé počasí. "Úklid braly jako zábavu a dobrodružství. Byly zvědavé, jaké věci se jim letos podaří najít," řekla s úsměvem vedoucí oddílu.

Její slova potvrdila Terezka Ondrašíková ze Zlína. "Na akci jsem se moc těšila. Mým největším objevem byla známka s číslem, zřejmě od krávy. Jinak tady byla velká legrace, příští rok půjdu zase," přislíbila Terezka, v oddíle přezdívaná Viky.

Kromě skautů o čistotu okolí řeky Dřevnice pravidelně pečují také pracovníci Povodí Moravy. "Nebojím se tvrdit, že díky každoročnímu systematickému úklidu odpadků ubývá. Čištění Dřevnice jsme uspořádali ve spolupráci s Technickými službami Zlín, které zajistily odvoz a likvidaci pytlů s odpadky," popsala Egyedová.

Zdroj: www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů