Pátek, 29. března 2024

Příroda se ztrácí pod nepořádkem

Příroda se ztrácí pod nepořádkem
Most / Louka u Litvínova - Zeleň na okrajích měst a obcí mizí pod tunami černých skládek.
Jaro je podle odborníků kritické. Lidé po zimě vyhazují do přírody cokoliv. Pronásledování znečišťovatelů někdy připomíná scény z akčních filmů. Zatím ale vítězí ti zlí.
"Největší problém je člověka chytit," potvrdila Stanislava Hulínová z odboru životního prostředí a mimořádných událostí mosteckého magistrátu. Lidé vyhazují odpad hlavně večer, když nejsou v dohledu policisté.
Město letos vyčlenilo na likvidaci černých skládek půl milionu korun. Rok ještě neskončil a část peněz už utratilo. Nedávno odstranilo nepořádek z plochy mezi letním stadionem a areálem výzkumného ústavu. Skládku měl údajně založit bezdomovec. Město spojilo očistný zásah i s úpravou zeleně.
Kontrola města si už nafotila nepovolenou skládku pneumatik na kraji průmyslové zóny Velebudice. V křovinách u ubytovny se válejí i hromady obalů, oblečení i školní potřeby.
V Mostě vzniká nejvíce černých skládek na kraji obytných zón, zejména u odlehlých garáží, kam lidé moc nechodí.
Město má špatné zkušenosti hlavně s okolím garáží, kde se černé skládky opakovaně vrší i po likvidaci. Jedná se o garáže v ulicích Pionýrů a Slovanská, v Komořanech nebo o okolí Čepiroh.

"S černými skládkami máme problém stejně jako jiné obce. Snažíme se je už v zárodku podchytit a hned je likvidovat, aby se nerozšířily," sdělila Milana Štveráčková, starostka Louky u Litvínova.
Obec v roce 2000 odstranila tři obří smetiště. Pomohl Státní fond životního prostředí. Staré skládky ležely na kraji obce. Vznikly před desítkami let vršením velkého domovního odpadu, když vázl jeho svoz. Skládky likvidovali nezaměstnaní, vyslaní úřadem práce na veřejně prospěšné práce. Teď má obec na velký odpad dva velkoobjemové kontejnery.
Starostka přesto zůstává ostražitá. Mnohem větší problém totiž vidí ve znečišťování rekultivované růžodolské výsypky, která leží vedle obce a kam chodí na procházky. "Rekultivovaná výsypka je nádherná. Proto mám ale vztek, když vidím, kolik je tam odpadu," sdělila. Starostka je přesvědčena, že černé skládky vrší zejména firmy.
Před časem viděla od obecního úřadu podezřelý valník plný nejrůznějšího odpadu, který náhle odbočil směrem na výsypku. "Hned jsem nasedla do auta a vyjela za ním," popisovala Štveráčková.
Nákladní auto pronásledovala, ale mělo náskok. "Ztratilo se mi ve spleti cest," řekla. Připustila, že jednala v rozčilení a možná neuváženě. Neuvědomila si také nebezpečí - co by se stalo, kdyby řidiče dopadla při činu.
Zakládání černých skládek se dá někdy předcházet větší informovaností. "V Mostě, Litvínově a Meziboří jsou sběrné dvory, kam mohou lidé odpad zdarma ukládat," sdělila Soňa Hykyšová, vedoucí Ekologického centra v Mostě.
Existují také zpracovatelé, kteří odebírají odpad a vyrábějí z něho nové věci. Například z pet lahví se vyrábí umělá vlákna pro textilní průmysl.
Za černou skládku jsou vysoké pokuty, protože původci poruší zákon i vyhlášku. Firmy mohou přijít i o statisícové částky podle vážností znečištění.
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů