Čtvrtek, 28. března 2024

Chcete ušetřit? Házejte odpad na ulici, magistrát ho nechá odklidit

Chcete ušetřit? Házejte odpad na ulici, magistrát ho nechá odklidit

Nepořádek v kladenské čtvrti Podprůhon není žádnou novinkou, problémy s odpadky válejícími se na ulici jsou zde již delší dobu. Na některých místech už to ale začalo překračovat všechny meze a vznikají kvůli tomu dokonce rasové konflikty.

ONDŘEJ ŠPALEK

Kladno - Michal Rác bydlí v Podprůhonu zhruba deset let a nikdy prý se svým okolím neměl žádný problém. Před nedávnem se ale před jeho domem objevila hromada starého harampádí, kvůli které ho někteří sousedé začali rasisticky urážet.

"Pod mými okny šly před několika dny dvě starší ženy a jedna druhé nahlas vykládala, jak by měli všechny cikány postřílet. Že jsme čuňata, která žijí ve špíně a dělají nepořádek i ve svém okolí," popsal rozhořčeně Michal Rác. Hromada se před jeho domem objevila poté, co sem byla přivezena bikranová vana na odpad z nedaleké stavby bytů. Ten ji sice také zaplnil, ale jen zčásti. Po několika dnech se kolem nádoby začaly hromadit věci, které ze stavby jednoznačně nepocházely. Pneumatiky, lednička, nábytek či staré video.

"Nevím, kdo to sem naházel, ale proč bych si proboha dělal bordel před vlastním domem? Vždyť já sám jsem to tu několikrát uklízel," dodal muž. Podle Jakuba Kuchaře z odboru životního prostředí kladenského magistrátu by mohla být na vině firma, která si vanu objednala.

"Abychom s ní ale mohli zahájit správní řízení kvůli znečištění životního prostředí, museli bychom dokázat, že nepořádek kolem vany pochází od ní. To se nám však těžko podaří a v tomto případě to tak možná ani není," konstatoval Kuchař. Podle něj je totiž pravděpodobné, že si obyvatelé Podprůhonu spletli vanu s těmi, které sem občas nechává přivézt magistrát k ukládání velkoobjemového odpadu z domácností. To si myslí i majitel stavby Jiří Vlček.

"Tu vanu jsme objednali na odpad z výstavby tří bytových jednotek. A v novém bytě asi těžko budeme skladovat staré ledničky a pneumatiky. Lidé si to asi spletli, ale to přece neznamená, že my to na vlastní náklady odvezeme," uvedl Vlček. Kdo tedy zajistí, aby to v Podprůhonu nevypadalo jako na skládce? Zřejmě na vlastní náklady kladenský magistrát. Podle Kuchaře by měl být odpad odklizen ještě dnes.

JAK TO VIDÍM JÁ

V Podprůhonu byla bikranka, do níž dělníci vynášeli stavební odpad. Sem tam se v ní objevilo i něco, co ještě donedávna sloužilo v něčí domácnosti. Stavba pokračovala, suti v nádobě přibývalo a věcí z domácnosti také. Když už se tam nevešly, začaly se pohazovat kolem. Bikranku odvezli, ale nepořádek okolo zůstal. A nejen to, on se totiž rozrůstal. Každým dnem se tam objevilo něco nového. Nač platit popelnice, když se to může hodit na silnici sousedovi před dům. Však on už to někdo uklidí. Jak krásný příklad lidské vyčuranosti.

Příklady cen za bikranky

- Na stavební suť do 2,5 tuny 1100 korun
- Na stavební suť do 7 tun 2100 korun
- Na domovní odpad do 2,5 tuny 2300 korun
- Na domovní odpad do 7 tun 4300 korun

Ceny jsou stanoveny za jeden den. Čistotu okolí nádoby by měl zajistit ten, kdo si ji objednal.

Zdroj: Kladenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů