Pátek, 29. března 2024

Výzva komisaři Dimasovi k přijetí směrnice o bioodpadech

Výzva komisaři Dimasovi k přijetí směrnice o bioodpadech
Koalice šesti organizací, zahrnující evropské skupiny pro ochranu životního prostředí, sociální začlenění, odpadové hospodáře, místní úřady, průmysl a odborníky v dané oblasti, vyjádřila svůj hluboký zájem o zjevný úmysl Komise pro životní prostředí o ukončení prací na nezávislé směrnici o bioodpadech.

Ve společném dopise koalice vyzývá komisaře pro životní prostředí Dimase, aby zajistil, že Tématické strategie EU budou zahrnovat návrh směrnice o bioodpadech, který by měl obsahovat více než pouze normy pro kvalitu kompostu a který vyšle jasný politický signál ovlivňující investice do infrastruktury pro nakládání s (bio)odpady v Evropě.

Takováto legislativa je pro bioodpady klíčový strategický prvek, jak pro půdní tak i pro odpadovou politiku, a má silný potenciál pomoci členským státům dosáhnout cílů směrnice o skládkách 1999/31/EC na snížení skládkování biologicky rozložitelných odpadů, a může rovněž pozitivně přispět k evropské politice v oblasti změn klimatu a ochrany půd.

http://www.compostnetwork.info/downloads/news/2005_biowaste_directive_concerns_6April.pdf

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů