Úterý, 23. dubna 2024

Moravský sever: Mohelnice skládku koupí, ale za zlomek ceny

Moravský sever: Mohelnice skládku koupí, ale za zlomek ceny

MOHELNICE (Šumpersko) -- Město Mohelnice na Šumpersku přistoupilo na nabídku obce Líšnice a je ochotno od ní koupit pozemek skládky, která je už dva roky předmětem sporu. Požadovaná cena deset milionů korun je ale pro Mohelnici nepřijatelná. Zastupitelstvo pověřilo radní, aby s obcí jednali o ceně do 50 korun za metr čtvereční, což představuje celkovou sumu necelých 900 000 korun. Líšnice to považuje za výsměch, píše dnes Moravský sever.

"Mohelnický návrh je pro nás výsměch. Zřejmě půjdeme do soudního sporu a budeme žádat vyklizení skládky, což Mohelnici nakonec přijde na více než sto milionů," řekl starosta Líšnice Miroslav Stratil. Cena, kterou Líšnice určila, podle něj vychází z ceny inkasované za ukládání komunálního odpadu během deseti let, kdy se na skládku odpad ukládat neměl.

Líšnice byla ještě před 15 lety součástí Mohelnice. Na skládku na jejím katastru se vozil odpad od 70. let minulého století a v roce 1993 nařídil okresní úřad její rekultivaci. Mohelnice si tehdy pozemek od Líšnice bezplatně pronajala a na rekultivaci najala soukromou firmu.

"Ta pokračovala v ukládání odpadu načerno, těleso skládky je dnes dvakrát vyšší, než má být. Mohelnice usiluje o dodatečné povolení skládky a nás by jednou mohl někdo hnát k zodpovědnosti za ekologickou zátěž. Proto chceme nejen prodat pozemek, ale i změnit hranice katastru," uvedl Stratil.

Starosta Mohelnice Ladislav Kavřík naopak vidí v požadavku Líšnice důkaz, že o životní prostředí obci nejde. "Vždy jsem tvrdil, že tady nejde o ekologii, ale o peníze. Když dáme deset milionů, najednou jim skládka vadit nebude," řekl Kavřík.

Stavební úřad Mohelnice zahájil v lednu 2004 řízení o odstranění skládky a v rámci tohoto řízení požádalo město v prosinci o dodatečné povolení stavby.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů