Středa, 24. dubna 2024

Přibyslav bude na skládce odpadů vyrábět elektřinu i kompost

Přibyslav bude na skládce odpadů vyrábět elektřinu i kompost

PŘIBYSLAV (Havlíčkobrodsko) -- Přibyslav na Havlíčkobrodsku na příští rok připravuje rozšíření skládky, na niž komunální odpad ukládá více než 100 obcí. V areálu také vybuduje kompostárnu a sběrný dvůr. Ze skládkového plynu začne vyrábět elektřinu. Investice zhruba za 45 milionů korun se budou provádět několik let, řekl dnes ČTK starosta Jan Štefáček.

Na zařízení, která zajistí další zpracování odpadu, by město mohlo získat dotaci od státu nebo z fondů EU, řekl starosta. Na skládce se odpad zatím převážně jen ukládá. K rozšíření činnosti město tlačí přísnější legislativa. Podle ní by měl objem odpadu ukládaného na skládky v nejbližších letech zásadně klesnout.

Vybudování kompostárny a sběrného dvora bude stát až 25 milionů. Na skládce se bude zpracovávat biologicky rozložitelný odpad, třeba zbytky zeleně ze zahrádek. Vzniklý substrát chce město prodávat zahradníkům. Pokud pro něj nebude odbyt, poslouží při rekultivaci skládky. Po ukončení ukládání se celá plocha musí překrýt vrstvou kvalitnější zeminy, v níž by mohla růst tráva nebo keře. Za metr krychlový se v kraji platí asi 600 korun.

Zařízení na zpracování bioplynu bude stát osm milionů. Po dohodě s městem je investuje soukromá společnost. Vyrobenou elektřinu bude dodávat do sítě za výhodnější ceny, platné pro obnovitelné zdroje. Odpadní teplo se použije při kompostování, aby se urychlilo tlení zbytků. Za bioplyn dá investor městu do pokladny v prvním roce provozu čtvrt milionu korun, platby v dalších letech budou záviset na množství plynu.

Dosavadní zhruba čtyřhektarový areál u místní části Ronov nad Sázavou se zaplní do roku 2007. Rozšíření plochy zhruba na dvojnásobek se bude provádět postupně. Za první část město vydá asi osm milionů korun. Skládka je v provozu přes deset let. Dosud na ní bylo uloženo skoro 330 000 tun odpadu.

Věra Stejskalová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů