Středa, 24. dubna 2024

Jak se likvidují vraky?

Jak se likvidují vraky?

Provozuji menší autoopravnu a vážně uvažuji o tom, že bych předmět svého podnikání změnil. Místo opravování aut bych je chtěl likvidovat. Rád bych věděl, do jaké míry jsou moje představy reálné. Díky své dosavadní činnosti mám k dispozici prostor, zvedáky a manipulační ruce. Kdybych šrotování aut spojil ještě s vyhledáváním autovraků, mohlo by mě to docela slušně živit.
Martin Horák, Praha

Vaše představy jsou oprávněné, ale nepředstavujte si, že získat povolení k takové činnosti je jednouchou záležitostí. Šrotovat vraky v dnešní době znamená ekologicky je recyklovat. To znamená, že se jedná o proces, který začíná odpálením výbušniny obsažené v airbagu, pokračuje zbavením auta veškerých provozních tekutin, a končí vyrváním motoru z útrob karoserie jeřábem. Teprve pak se může auto slisovat do úhledného balíčku.
Jak má uvedený proces přesně vypadat, popisuje až do nejmenších detailů zákon o odpadech (č. 185/2001 Sb., v platném znění) a jeho příslušné prováděcí předpisy. Podle uvedeného zákona je provozování takové činnosti provozováním "zařízení k využívání, odstraňování, sběru, nebo výkupu odpadu". Pokud se vysokými nároky na jeho technické detaily nenecháte odradit, následuje standardní postup: Poté, co si dáte do pořádku všechny formality kolem živnosti, se spojíte s příslušným krajským úřadem. Tam se na odboru životního prostředí budete zajímat o povinnosti provozovatele zařízení k nakládání s autovraky (ukládá je zákon o odpadech). Dalším krokem je certifikace, kterou udělí či neudělí krajský úřad (aby vaše zařízení, které budete provozovat, mohlo být zkolaudováno, musíte mít v ruce rozhodnutí o schválení certifikace).
Zvažujte dobře, zda na tohle všechno "máte". Ale v žádném případě se neuchylujte k představám, že se to dá nějak obejít. Postihy, které za kličkování před zákonem následují, v tomto případě za to opravdu nestojí.

Zdroj: Profit

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů