Úterý, 16. dubna 2024

Bioodpad na Zlatém kopečku

Bioodpad na Zlatém kopečku

Karlovy Vary - Karlovarská radnice připravila, zatím pokusně, s omezenou platností do října letošního roku, projekt využívání kontejnerů na bioodpad z domácností. Jako místo, kde se experiment odehrává, byla vybrána lokalita rodinných domů v Karlových Varech na Zlatém kopečku.

"Kontejnery na biooodpad jsme zde rozmístili především proto, že objem bioodpadu je u rodinných domů v dlouhodobém horizontu výrazně vyšší než u tak zvaných činžovních objektů. Je tomu tak i podle evropských průzkumů. Důvodem je především existence zahrady," říká vedoucí odboru životního prostředí karlovarské radnice Stanislav Průša. Podle jeho slov je sice velkým spotřebitelem odpadu u rodinných domů kompost, ale jen do určité doby.

"Než je kompost založen, užije se do něj hodně bioodpadu. Trvale jej však tolik nespotřebuje," pokračuje Průša.

Jedním z obyvatel lokality Zlatý kopeček je poslanec parlamentu Miloš Patera.

"Popravdě řečeno, u nás v rodině umístění kontejneru na bioodpad vzbudilo spíše rozpaky. Máme totiž na zahradě kompost a tam všechen vhodný bioodpad vyhazujeme. Když bych to řekl s jistou nadsázkou, tak rodinný dům je něco blízkého bezodpadovému hospodářství - vždyť další odpad separujeme také. Podobně to dělají i naši sousedé a známí v lokalitě," říká Miloš Patera. Podle jeho mínění by bylo právě daleko vhodnější kontejnery umístit například na sídlištích, kde lidé nemají možnost bioodpad využít na zahradách.

"Teď jsme navíc měli těžkou hlavu z toho, kam jaksi nadbytečnou nádobu umístíme. Takže ji nyní musíme mít uvnitř pozemku," dodal poslanec Patera.

Kromě většího množství bioodpadu byl důvodem umístění kontejnerů na Zlatém kopečku podle Stanislava Průši i fakt, že jde o jasně vymezenou a definovanou lokalitu, která je navíc blízko kompostárny, kam bude odpad vyvážen.

Zdroj: Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů