Čtvrtek, 28. března 2024

Historie Čistší produkce v ČR

Historie Čistší produkce v ČR

1992-1993
Historie čistší produkce v České republice začala prvním pilotním projektem, který byl pod vedením World Environmental Centre a za pomoci CEMC realizován v Chemopetrolu (uspořily se 4 mil. Kč ročně).

1992
Zavádění čistší produkce a školení odborníků pokračovalo Česko – norským kursem, který byl zahájen současně v ČR i na Slovensku a byl veden Norskou společností registrovaných inženýrů (NSCE). NSCE uspořádala několik prvních kurzů CP, které finančně i personálně zajistila.

1993
Absolventi prvního tréninkového programu realizovaného v rámci Česko – norského projektu CP založili v roce 1993 Asociaci manažerů čistší produkce (AMCP), která působí dodnes.

1994
V roce 1994 bylo v rámci tohoto Česko – norského projektu čistší produkce v ČR založeno České centrum čistší produkce (CPC) a ČR se tak zapojila do programu Národních center čistší produkce UNEP/UNIDO.

1995
V roce 1995 byl celý projekt úspěšně zakončen vybudováním základní kapacity CP v České republice. Bylo vypracováno 34 demonstračních projektů a vyškoleno 122 našich odborníků.

1998-1999
V roce 1998 byla v korejském Soulu přijata Mezinárodní deklarace o čistší produkci připravená Programem Organizace spojených národů pro životní prostředí (UNEP). Česká republika se k Deklaraci přihlásila v roce 1999 podpisem tehdejšího ministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Zároveň se k Deklaraci připojilo i město Zlín, Škoda Plzeň a Znovín Znojmo.

2000
V roce 2000 byl přijat Národní program čistší produkce (NPCP) jako Usnesení č. 165 ze dne 9. 2. 2000 a byl tak vytvořen prostor pro plnění Mezinárodní deklarace v ČR. V tomto roce se také připojilo k Mezinárodní deklaraci o čistší produkci dalších 6 organizací (město Moravská Třebová, Mora Moravia, Provio Jaroměř, ŽS Brno – závod energetické a ekologické stavitelství, Plzeňská teplárenská a Xaverov holding).

2002
V roce 2002 se v Praze konal sedmý celosvětový seminář na nejvyšší úrovni k čistší produkci CP7, na kterém byla vyhlášena nová aktivita - Life Cycle Initiative – zaměřená na hodnocení celého životního cyklu výrobku. Na tomto semináři podepsaly Mezinárodní deklaraci další 3 organizace a jejich celkový počet v ČR vzrostl na 12.

2004
Na konci roku 2004 byla ukončena činnost Českého centra čistší produkce jako Národního centra čistší produkce a Agentury národního programu čistší produkce. Tyto funkce tímto přešly na Český ekologický ústav, od 1. 4. 2005 transformovaný na CENIA.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů