Čtvrtek, 25. dubna 2024

Životnost skládky v Kosově Hoře končí

Životnost skládky v Kosově Hoře končí
Fungování skládky v Kosově Hoře, kam se sváží od roku 1990 z celého regionu tuhý komunální odpad, povolil Krajský úřad Středočeského kraje pouze do roku 2006. Prodloužení životnosti skládky podle provozovatele skládky zatím dořešeno není. Náklady na její rozšíření by vyšly na 25 milionů korun. Je tak obrovská investice vůbec pro provozovatele skládky únosná?

Sedlčany - Skládku v Kosově Hoře provozují Sedlčanské technické služby. Jde o obchodní společnost, jejímž stoprocentním vlastníkem je ale město. Ročně na skládce skončí 5,5 tisíce tun. Ředitel této společnosti Jiří Daněk potvrdil, že pro další fungování skládky musí letos zajistit určité podmínky.

"Jde o zvýšení oplocení podél komunikace proti úletům odpadků, zpevnit přístupovou cestu a zřídit místo pro očistu vozidel při výjezdu z objektu skládky," vypočítával. "Budeme přidělávat také vrt pod skládkou pro lepší monitorování podzemních vod. Letos začneme také s monitorováním plynu ze skládky," vysvětlil, že propařováním a hnilobou odpadků se uvolňují plyny, o nichž je nutné mít přehled.

"Po čase každá skládka začne plynovat, protože v ní tyto procesy existují. A když je plynu dostatek, tak se dále využívá," dodal. Daněk však upozornil, že skládku o rozloze čtyři hektary povolil Krajský úřad Středočeského kraje pouze do konce roku 2006.

"Je tam připraveno místo ještě pro další etapu. Jde o plochu přibližně také čtyři hektary, která se musí ale nejprve odizolovat a připravit tak, aby vyhovovalo všem podmínkám skládkování. Pokud by zastupitelé rozhodli, že se skládka rozšiřovat nebude, tak by později tato lokalita sloužila už jen k ukládání sutě a zeminy," řekl ředitel. Ale i pokud by došlo k této variantě, musí být podle nových předpisů skládka dále monitorována.

"Je jasné, že plocha nebude využívána nikdy například pro zemědělskou výrobu, ale bude zde možné zřídit třeba kompostárnu,"sdělil Daněk s tím, že jak se připravují pravidla pro další likvidaci odpadů, tak je tendence Evropské unie stále více odpad třídit a do budoucna ho vůbec přestat do země odkládat. Vize Evropské unie by se prý měla však naplnit po roce 2025.

"Je to zatím dost vzdálená doba, takže si myslím, že rozšíření další etapy skládky v Kosově Hoře na dalších osm nebo deset let smysl má,"soudí. Připomněl však, že půjde o investici kolem 25 milionů korun.

"Shromažďujeme peníze podle zákona do rekultivačního fondu. Z tohoto fondu po ukončení skládkování kraj uvolní peníze na rekultivaci. Jsou to přesně specifikované peníze, které nejdou využít na nic jiného. Za každou uloženou tunu posíláme na tento fond měsíčně sto korun,"vysvětlil ředitel Daněk, že peníze na rozšíření skládky nelze použít jen na zakonzervování té stávající a organizace nemůže účtem disponovat.

"Sdružení obcí Sedlčanska nashromáždilo částku kolem pěti milionů," potvrdil, že jde jen o zlomek nutných nákladů. Na otázku, kde 20 milionů půjde získat, zatím přímou odpověď nezná.

Skládka v Kosově Hoře

kolaudace r. 1990

životnost r. 2006

rozloha skládky 4 ha

možné rozšíření 4 ha

investice 25 mil.

MARIE BŘEŇOVÁ
Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů