Čtvrtek, 28. března 2024

Nebezpečná skládka na Chrudimsku zůstane nejméně do roku 2007

Nebezpečná skládka na Chrudimsku zůstane nejméně do roku 2007

PARDUBICE -- Likvidace skládky nebezpečných odpadů po nezjištěných zemědělských podnicích v Hodoníně na Chrudimsku potrvá nejméně do roku 2007. Práce, které si předběžně vyžádají zhruba 45 milionů korun, by měly začít koncem letošního roku. V současné době se připravuje výběrového řízení na tuto akci, řekl dnes ČTK hejtman Pardubického kraje Michal Rabas.

Odstranění této zátěže přísluší podle zákona kraji, neboť neexistuje původce tohoto znečištění. "Byl již zpracován projekt, vydána příslušná povolení a podána žádost na dotace z evropských fondů," prohlásil. O případném spolufinancování bude podle něj rozhodnuto do konce pololetí. EU by mohla přispět až 20 miliony korun.

V Hodoníně jsou podle krajského radního pro životní prostředí Petra Šilara hnojiva a pesticidy, které ohrožují kvalitu podzemních vod v lokalitě. Skládka bude podle něj vybagrována, vyčištěna a po delší dobu se bude ještě sledovat případný výskyt škodlivin.

V kraji se již likviduje znečištění, při kterém zasáhly podzemní vody chlorované uhlovodíky v Boru u Skutče a v areálu bývalé strojírenské firmy Transporta v Chrudimi. Z Boru již bylo odstraněno více než původně odhadovaných zhruba 16 tun škodlivých látek. Práce v lokalitě, která leží v přírodní rezervaci Toulovcovy Maštale, se tak protáhnou nejméně do roku 2009, tedy o rok déle proti původním odhadům.

V bývalé Transportě se začaly loni odčerpávat tyto potenciálně rakovinotvorné jedy z vrtů umístěných u takzvaného nového závodu. Cílem je zamezení průniku látek vně areálu. "Problémem je, že jsme sice přerušili proudění chlorovaných uhlovodíků ze závodu, ale pořád se neřeší odstranění ohniska," uvedl Šilar. Jedovaté látky přitom stále stékají v podzemních vodách k obcím Medlešice a Dřenice. Vyčištění celé lokality bude stát desítky milionů korun a potrvá déle než pět let.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů