Pátek, 29. března 2024

Azbest v domech ohrožuje zdraví lidí

Azbest v domech ohrožuje zdraví lidí
Radnice v Praze 3 chce prodat nájemníkům byty, v nichž akreditovaná firma objevila zdraví nebezpečný azbest. Nehodlá vyslyšet požadavek obyvatel sídliště Chmelnice, aby staré panelákové byty nejdřív nechala odborně vyčistit.
"Jsem přesvědčená o tom, že tam žádná azbestová zátěž není," tvrdí místostarostka Prahy 3 Milena Kozumplíková z ODS.
Nájemníci už podali desítky trestních oznámení a připravují i žalobu. "Radnice tento problém vůbec neřeší," stěžuje si Martina Chmelová, předsedkyně občanského sdružení Chmelnice a obyvatelka jednoho z 210 bytů.

Neodborná rekonstrukce
Azbest byl pro své izolační a protipožární vlastnosti v minulosti hojně využíván při stavbách domů. Pokud se ovšem ze stavebních materiálů uvolní azbestová vlákna, mohou se dostat do lidského těla a vyvolat například rakovinu plic.
Radnice v Praze 3 nechala loni domy na sídlišti Chmelnice zrenovovat. Jenže jeden z nájemníků, který pracoval na rekonstrukci pražského Kongresového centra, kde byl také azbest, si všiml, že trubky staré vzduchotechniky obsahují azbest a že stavební firma s nimi zachází naprosto neodborně.
Dělníci je rozřezávali a rozbíjeli palicí, trubky nedávali do uzavřených nádob, ale otevřených kontejnerů. Podle zákona o odpadech se azbestová vlákna nesmí dostat do ovzduší. Česká inspekce životního prostředí proto zahájila v březnu s firmou správní řízení, protože neměla oprávnění pro nakládání s nebezpečným odpadem.
Správa komunálního majetku třetího pražského obvodu pak odebrala zhruba sto vzorků z několika bytů a nechala je prověřit, aby zjistila, jestli se z trubek neuvolnila do bytů azbestová vlákna.
"Všichni členové našeho výboru pak výsledky viděli - nadpoloviční většina vzorků byla pozitivní," tvrdí Martina Chmelová ze sdružení Chmelnice. Jenže vedení radnice trvá na tom, že byty jsou čisté. Zdravotní ústav z Hradce Králové totiž na podzim odebral vzorky ovzduší ve třech bytech a konstatoval, že tam azbest není.
"Azbestová vlákna jsou ale poměrně těžká a čtyři měsíce po ukončení stavebních prací se dají nalézt jen na povrchu stěn a předmětů," upozorňuje Martin Skalský z ekologického sdružení Arnika, které se v případu také angažuje. Nájemníci si letos v únoru zaplatili vlastní test u akreditované laboratoře Foster Bohemia, která ve třech ze šesti vzorků zjistila azbestová vlákna. Například ve spižírně nebo v šachtě WC.

Vyluxujte si byt!
"Žádná z platných norem nehovoří o azbestu v bytových prostorách," tvrdí místostarostka Kozumplíková. Dodává, že radnice nabízí nájemníkům byty až s poloviční slevou, takže by metr čtvereční mohl stát deset tisíc korun.
"Kdyby mě to někdo nabídl, vyluxovala bych, utřela prach a vyklepala peřiny," říká Kozumplíková. Tak jednoduché to ovšem není. Vyčistit byt od azbestových vláken může jen odborná firma a vyjde to až na stovky tisíc korun.
"Chování úřadu je nemorální. Praha 3 se snaží zbavit nákladů na vyčištění zamořených bytů a ještě vydělat na jejich prodeji," říká Martin Skalský z Arniky. Dodává, že na sdružení se v minulosti s podobným problémem obrátili lidé z Českých Budějovic či Pardubic.
"Při opravách budov se na azbest často zapomíná," tvrdí Skalský. Analýza, jak moc je azbest v Česku rozšířený, však nejspíš neexistuje. Například pražský magistrát vyčlenil loni deset miliónů korun na zbourání základní školy Kunratice, v níž se našel azbest. Olešnice na Blanensku zaplatí více než milión za výměnu azbestového vodovodního potrubí. "I kdybychom měli ochránit zdraví jediného odběratele, je investice v pořádku," řekl starosta Zdeněk Peša.

Proč je azbest nebezpečný lidskému zdraví
Azbestová vlákna způsobují rakovinu plic a rakovinu pohrudnice.
Podle odhadů Mezinárodní organizace práce už zemřelo po celém světě kvůli působení azbestu nejméně sto tisíc lidí. V současnosti umírá ve Spojených státech ročně tři tisíce lidí a v Evropě pět tisíc lidí.
Evropská unie a Mezinárodní organizace práce před dvěma lety konstatovaly, že ve vyspělých zemích se každý rok objevuje na deset tisíc nových případů rakoviny způsobených azbestovým prachem. V rozvinutých zemích je situace ještě vážnější.
Situace se má v následujících dvaceti až třiceti letech ještě zhoršovat, i když vyspělé státy už výrobu a používání azbestu zakázaly. Jenže tato nebezpečná látka se v lidském těle projeví až za třicet až padesát let. Azbest se ve vyspělých zemích hojně využíval ještě v druhé polovině dvacátého století.
V posledních desetiletích přibývá pět až deset procent lidí, kteří umřou kvůli vdechování azbestu.
Podle českých zdravotníků bylo před několika lety působení azbestu devátou nejčastější příčinou rakoviny.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů