Středa, 24. dubna 2024

Šéf firmy JAP Trading sází zásadně na to, co jiní vůbec nedělají.

Loni převzal Pavel Janiczek (48) prestižní ocenění Vynikající manažer malé firmy. Na vavřínech neusnul.
Šéf firmy JAP Trading sází zásadně na to, co jiní vůbec nedělají.
Jeho společnost JAP Trading zažila od té doby další bouřlivý růst. Obrat se meziročně zvýšil o třicet procent, export převýšil padesát procent z tržeb, firma vyváží skoro do třicítky zemí.

Před letošním vyhlášením výsledků soutěže Manažer roku její organizátoři z České manažerské asociace vyzdvihli ředitele firmy JAP Trading jako příklad schopného člověka, jenž byl donedávna - aspoň mimo Moravskoslezský kraj a svůj obor - téměř neznámý, ale během posledních měsíců získal skvělé renomé v rámci celé republiky.

Pavel Janiczek začal podnikat vlastně z donucení. Původně pracoval jako technik, ale brzy po roce 1989 přišel o zaměstnání. Nejprve podnikal jako fyzická osoba. V roce 1993 založili se ženou Danuší, kterou mezitím rovněž postihlo propouštění, společnost s ručením omezeným. Nazvali ji JAP Trading. Stala se dodavatelem grafitových výrobků, žáruvzdorných vyzdívek, surovin a přísad určených především pro hutě a slévárny. V menším měřítku prodává rovněž suroviny pro potravinářství a chemickou výrobu. Od prostého obchodu firma v polovině devadesátých let přešla k výrobě. Začala se zabývat hlavně recyklací hutních a průmyslových odpadů. V této oblasti se postupně stala pojmem.

ČTYŘI PATENTY. Janiczek dokázal využít svých technických znalostí a vyvinul originální postupy, které si nechal patentovat. Celkem čtyři patenty se týkají technologických metod při zpracování grafitu a briketaci odpadů. Díky těmto vynálezům a dalším technickým zdokonalením mohl JAP Trading začít působit v oblastech, kde domácí konkurence prakticky neexistuje. Na světových trzích dnes soupeří s giganty, jako je japonská Tokai, americký UCAR či německá SGL.

Firma se věnuje především zpracování a recyklaci žáruvzdorných vyzdívek, hutnických kalů a okují, prachu vznikajícím při drcení ferroslitin, grafitových a uhlíkových zlomků a strusek vznikajících při tavení. Nabízí též výrobu kovových dílů, rovnání drátů a svařování v ochranné atmosféře. Dále se zabývá například opravami polámaných grafitových elektrod, jež se používají v elektrických obloukových pecích, a má také linku na renovaci šoupátkových desek ocelárenských pánví. Tyto díly se tak mohou znovu použít, což ocelárnám přináší nemalé úspory.

"Dělej hlavně to, co ještě nikdo nevymyslel nebo téměř nikdo nedělá," popisuje ředitel svůj základní přístup k podnikání.

PRO HANDICAPOVANÉ. JAP Trading sídlí v Bystřici, nedaleko od Třince. Tedy v oblasti, kterou silně postihl útlum těžkého průmyslu, a kde je kvůli tomu hrozivá, zhruba patnáctiprocentní nezaměstnanost. Proto se tam každé pracovní místo hodí, což oceňují i představitelé kraje. JAP Trading už není úplně malou firmou, rozrostl se na zhruba dvě stě lidí. A co je zvláště cenné a výjimečné, přes polovinu zaměstnanců společnosti činí osoby se změněnou pracovní schopností.

"Věděl jsem z minula, že ti lidé se obvykle také chtějí něčím zabývat, aktivně žít a vydělávat, a že pro ně lze vhodnou práci najít," zdůraznil Janiczek.

Hodnotitelská komise soutěže Manažer roku loni zvláště vyzdvihla, že ředitel dokáže chápat mentalitu pracovníků pocházejících z nejrůznějšího národnostního či kulturního prostředí a je schopen se s nimi dohodnout. Tito lidé v něm vidí nejen zaměstnavatele a šéfa, nýbrž i člověka, který si díky osobnímu příkladu a houževnatosti vydobyl přirozenou autoritu. K tomu přistupuje mimořádné nasazení a cílevědomost, nadprůměrné organizační schopnosti, důslednost, smysl pro systémovou práci. A hlavně umění jednat s lidmi i ve velmi složitých situacích. V dílnách, kde se zpracovává průmyslový odpad, je to často zapotřebí. Mnohé činnosti sice zajišťují automaty, všechno ovšem nezvládnou, takže práce při zpracování druhotných surovin rozhodně není snadná. Lidé však z firmy prakticky neodcházejí. A důvodem této věrnosti nejspíš nejsou jen dlouhé fronty na pracovním úřadu v Třinci.

VYDĚLAJÍ SI. "Řadový zaměstnanec chodí do práce hlavně kvůli tomu, aby si vydělal peníze," líčil Janiczek své přístupy na nedávné konferenci Firma kraje v Ostravě. Firemní mzdový systém výrazně sází na motivační a pobídkové složky. "Pokud se pracovník cítí v zaměstnání aspoň trochu dobře, nemá důvod odcházet. Jednou za měsíc děláme porady, kde má každý možnost sdělit vedoucímu sekce či výrobnímu řediteli, co by se mělo zlepšit."

Návod na úspěch u zákazníků shrnul Janiczek slovy operativnost, kvalita, cena a investice do výrobních linek. Produktivita práce je vysoká, přesáhla dvacet milionů korun na jednoho zaměstnance. JAP Trading získal kupříkladu certifikáty ISO 9001 a ISO 9001-2000 od firmy Lloyd.

SJEDNOTITEL NÁZORŮ. "Základem prosperity je umění vytvořit konsolidovanou a jednotnou skupinu lidí, kteří mají stejné názory, cíle a vize," soudí Janiczek. Rozvoj firmy je podle něj podmíněn i využíváním špičkových informačních technologií, vývojem vlastních programů a zvyšováním odbornosti zaměstnanců. To totiž umožňuje snižovat náklady a zároveň zlepšovat úroveň poskytovaných služeb.

Spolupracovníci a lidé, kteří ředitele poznali zblízka, tvrdí, že se mimořádně rychle orientuje a má dobré komunikační schopnosti. Zřejmě i díky tomu se mu dosud dařilo domlouvat poměrně výhodné podmínky v bankách, na úřadech a v jiných institucích, včetně výzkumných a vývojových. JAP Trading získal například téměř šestimilionový grant Ministerstva průmyslu a obchodu na vývoj technologie pro briketování průmyslových odpadů. Janiczek se ale domnívá, že stát v poslední době příliš protežuje velké, hlavně zahraniční investory. "Já platím rok dopředu zálohu na daň z příjmu, on dostane třeba šestileté daňové prázdniny," stěžuje si.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů