Pátek, 19. dubna 2024

Jak nakládájí s odpady v Pardubicích

Jak nakládájí s odpady v Pardubicích

Město Pardubice v současné době zpracovává Plán odpadového hospodářství města. V této souvislosti zpracovatel plánu, firma ISES, s. r. o., uspořádal anketu, jíž se zúčastnilo 1042 občanů Pardubic. Z této ankety vzešly některé zajímavé údaje. Pro město je potěšující vnímání stavu odpadového hospodářství v Pardubicích. Občané tento stav hodnotili známkou od 1 do 5 jako ve škole. Deset procent z nich dalo městu jedničku, 35 procent dvojku, 43 procent trojku a horší známkou hodnotilo stav odpadového hospodářství ve městě pouze 12 procent občanů. Ještě lepší hodnocení vzešlo ze strany živnostníků. Jedničku udělilo 17 procent z nich, dvojku 36 procent, trojku 43 procent a pouze čtyři procenta ohodnotila hospodaření města s odpady známkou horší.

Skvěle obstálo město také v oblasti informačních zdrojů. Dvaapadesát procent dotázaných totiž označilo za nejdůvěryhodnější a nejvyužívanější zdroj informací Radniční zpravodaj, třicet procent dává přednost regionálnímu tisku a 14 procent regionálnímu rozhlasu.

Z ankety dále vyplynulo, že 71 procent dotázaných třídí odpady, z toho 43 procent vždy a 28 procent uvedlo, že "spíše třídí". Devět procent respondentů odpad spíše netřídí a 20 procent netřídí vůbec. Zajímavé jsou důvody, proč odpad netřídí. Čtyřicet osm procent uvedlo, že na to nemá čas, 26 procent nemá zájem, 22 procent to má daleko ke kontejnerům a 4 procenta uvedla zdravotní důvody.

Trochu zklamání naopak přinesly odpovědi na dotazy týkající se sběrných dvorů. Čtyřiapadesát procent dotázaných totiž přiznalo, že neví, kde sběrné dvory jsou. Čtyřicet jedno procento respondentů naopak sběrné dvory využívá. Zbytek sice ví, kde jsou, ale nevyužívá je.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů