Sobota, 20. dubna 2024

Kontejnerů na tříděný odpad v Brně přibylo, ale ne všude

Kontejnerů na tříděný odpad v Brně přibylo, ale ne všude
Brno Když lidé nemají nádoby na tříděný odpad blízko svého domu, netřídí. To je fakt, který loni konstatovali i brněnští politici a prohlásili, že počet kontejnerů ve městě se zvýší. Jaká je situace zhruba po půl roce? Nádob na tříděný odpad skutečně přibylo. Ale ne všude a zatím ne dostatečně.
Kontejnerů na plastové lahve bylo loni v Brně pětapadesát, zatímco letos jich je už devadesát dva. Na papír jich bylo 280 a nyní jich je 303. " Na sklo máme už skoro 1260 nádob a na textil třicet čtyři," informoval mluvčí magistrátu Pavel Žára.
Vedoucí odboru životního prostředí Martin Vaněček však přiznal, že vše se nedaří tak, jak si předsevzali. " Kontejnery zabírají veřejná místa a zábor musí povolit příslušná městská část. Například v centru nemáme žádný kontejner," postěžoval si Vaněček. Městská část Brno- - střed zkrátka zastává názor, že historickému jádru velké barevné nádoby na odpad nesluší.
Na Vinohradech je tomu jinak. " Že bychom nějaký kontejner neumístili, to ne. Spíš naopak: původně těch stanovišť bylo víc," říká vedoucí odboru finančního a výstavby městské části Brno- Vinohrady Vlasta Dohnalová. " Na PET lahve teď máme na Vinohradech tři kontejnery, zatímco dřív jich bylo pět, a na sklo jich je dvanáct oproti původním dvaceti. Na papír máme deset nádob. A to na Vinohradech bydlí asi patnáct tisíc obyvatel," upozornila Dohnalová.
V Líšni naopak mají síť kontejnerů poměrně hustou. " Překáží to, ale vždycky se nějak domluvíme - kam ten odpad jinak máme dávat?" smířeně říká místostarosta Líšně Vladimír Moravec. Zdena Nakládalová z tamního technického odboru si navíc pochvaluje, že právě dnes jim svozová firma začne vyměňovat staré kovové nádoby na sklo za nové plastové.
Odbor životního prostředí chce postupně mít v Brně 500 sběrných stanovišť na každý typ odpadu kromě textilu. " Součástí rekonstrukce spalovny má být i nová dotřiďovací linka, a k ní bychom chtěli pořídit kontejnery na všechna sběrná místa," řekl Vaněček.
" Pět set míst je málo. Je třeba třídění lidem co nejvíce zjednodušit a vzdálenost od kontejneru je pro to limitující faktor," míní Ivo Kropáček z Hnutí Duha. V Brně je podle něj málo kontejnerů hlavně na papír a plasty. " Popelnice na směsný komunální odpad jsou před každým domem. Když chcete třídit, město vám to komplikuje. Přijde nám výhodný takzvaný pytlový sběr, který by šel uplatnit i v rodinných domech v Brně. Na sídlišti by to chtělo více zahustit síť sběrných míst," navrhl Kropáček.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů