Pátek, 19. dubna 2024

Jablonec přibral mezi tříděné odpady i bílé čiré sklo

Jablonec přibral mezi tříděné odpady i bílé čiré sklo
JABLONEC NAD NISOU - Sběr tříděných odpadů rozšířila jablonecká radnice o bílé čiré sklo. Lidé ho mohou ukládat do 20 zvláštních nádob, které dnes byly rozmístěny po čtyřiačtyřicetitisícovém městě. To řekla mluvčí radnice Milena Jelínková.

"Bílého čirého skla je v České republice nedostatek, a tak jsme se rozhodli pro jeho sběr," uvedla Jelínková. Pro bílé čiré sklo poslouží jako nádoby kopule bílé barvy. Radnice obyvatele prosí, aby od nich nevhazovali barevné sklo nebo jiný odpad, poněvadž by bílé čiré sklo znehodnotili.

V Jablonci mají i s kopulemi na bílé sklo celkem 602 nádob na tříděný odpad. Stojí na 232 stanovištích a jsou určeny pro barevné sklo, bílé čiré sklo, papír a plastové lahve. Ostatní odpad lidé třídí do pytlů - kartony od nápojů do oranžových, mikrotenové sáčky a ostatní plasty do žlutých a plechovky do šedých. Jablonec umožňuje obyvatelům třídit nejširší škálu odpadů ze všech měst a obcí v kraji.

"V některých částech města jsme zavedli vývoz klasických kontejnerů dvakrát týdně, a tak jich nepotřebujeme tolik. Místo odstraněných kontejnerů jsme na některá místa dali nové nádoby na tříděný odpad," uvedla Jelínková. Některé nádoby na tříděný odpad se přesunuly jinam z míst, kde překážely autům v jízdě nebo lidem v chůzi.

Jablonec zůstává v kraji jediným velkým městem, které nevybírá paušální poplatky za likvidaci odpadů a obyvatelé stále platí za popelnice. Podle starosty Jiřího Čeřovského radnice o zavedení paušálního poplatku neuvažuje, poněvadž by lidé ztratili motivaci pro třídění odpadů. Loni například odevzdali přes 100 tun nebezpečného odpadu, kam patří například chemikálie, vyřazené ledničky a televizory nebo baterie. V roce 2001 šlo jen o 38 tun.

Třídění odpadů je nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale městům a obcím přináší také peníze. Platí jim je společnost Eko- kom. Například kartony od nápojů využívá k novému zpracování papírna a z vnitřní hliníkové folie a dalších zbytků se dělají stavební prvky s vlastnostmi podobnými sádrokartonu. "Za peníze od Eko-komu kromě jiného likvidujeme černé skládky na území města. Za tříděné odpady dostáváme do jednoho milionu korun," řekl jablonecký místostarosta Radovan Louda.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů