Pátek, 29. března 2024

Povolení k dovozu odpadů jde k soudu

Povolení k dovozu odpadů jde k soudu
Německá firma Münchner Recycling GmbH, která žádala o povolení dovozu 6000 tun odpadů k využití do liberecké spalovny, zažalovala Ministerstvo životního prostředí za to, že dovoz zamítlo. O věci nyní bude rozhodovat soud. Firma žádá přezkoumání verdiktu ministerstva, protože podle ní odporuje české legislativě i evropským předpisům o nakládání s odpady. Ministr Ambrozek zamítl dovoz na základě doporučení své rozkladové komise, neboť se v daném případě jedná o dovoz odpadu za účelem odstranění, a ten je podle zákona o odpadech zakázán. Klíčovým bodem v soudním sporu bude právní analýza pojmu "odstraňování odpadu" a "energetické využití odpadu".

Ministerstvo tvrdí, že společnost Termizo, a. s., provádí činnost s kódem D10 - spalování na pevnině (podle přílohy č. 4 zákona o odpadech). V takovém případě by byl dovoz odpadů nemožný, protože by byl dovážen za účelem odstranění přes hranice, což je zakázáno podle § 54 odst. 2 zákona o odpadech. Na druhou stranu, pokud jde o využíváním odpadů, tj. činnost pod kódem R1 - využití odpadu způsobem obdobným jako paliva nebo jiným způsobem k výrobě energie (příloha č. 3 zákona o odpadech), resp. energetickým využitím odpadu ve smyslu ustanovení § 4 písm n) zákona o odpadech, pak je samozřejmě dovoz odpadů možný, protože dojde k jejich využití, ne odstranění - což zákon povoluje.

S názorem ministerstva se rozchází názor Krajského úřadu v Liberci, který vydal rozhodnutí, že liberecká spalovna je zařízením na energetické využití odpadu, tudíž může dovážet odpady k využití ze zahraničí. Podle členů ekologického hnutí Lidi pro Liberec je toto stanovisko v rozporu s rozhodnutím Evropského soudního dvora, podle něhož nelze spálení odpadu považovat za jeho využití ani v případě, že se tímto způsobem produkuje teplo. Termizo však tvrdí, že rozhodnutí Krajského úřadu je jednoznačné a jsou pro závodem na energetické využití odpadů. Kdo má pravdu, rozhodne soud.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů