Čtvrtek, 28. března 2024

Na Ostravsku má vyrůst integrované centrum odpadů za dvě mld. Kč

Na Ostravsku má vyrůst integrované centrum odpadů za dvě mld. Kč
Do pěti let by mělo na Ostravsku vyrůst velké integrované centrum odpadů, které bude třídit a zpracovávat skoro polovinu komunálního odpadu z celého kraje. Vybudování centra bude stát kolem dvou miliard korun. Nový projekt má s sebou přinést i řadu nových pracovních míst, přímo v areálu by mohly vzniknout firmy, které by jednotlivé druhy odpadů dále zpracovávaly. Řekl to Pavel Bartoš ze společnosti FITE, která pro Moravskoslezský kraj zpracovávala dlouhodobou koncepci odpadového hospodářství.

Odpady se budou do centra svážet z jednotlivých obcí a měst v kraji. Část odpadů se v centru zpracuje, spalitelné odpadky se budou využívat k výrobě energie a zbylá část se uloží na skládky. V Moravskoslezském kraji se každý rok vyprodukuje přes 400.000 tun komunálního odpadu, v novém centru by se mělo zpracovat až 180.000 tun odpadu ročně.

Kraj nyní připravuje podklady k tomu, aby mohl požádat o dotaci Evropskou unii. "Chtěli bychom celou akci předložit jako takzvaný velký projekt, abychom získali dostatek financí," vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Pavol Lukša. Pokud by kraj nezískal z EU dost peněz, mohly by je podle Bartoše do projektu vložit soukromé firmy nebo sdružení měst a obcí. Podle výše podílu by se pak rozhodlo, kdo bude centrum provozovat.

Podobná centra se připravují i v jiných částech republiky, severní Morava chce využít velkou koncentraci obyvatel žijících v ostravsko-karvinské aglomeraci. "Vzdálenosti mezi velkými sídly jsou minimální, takže se ušetří na přepravě odpadů. V odlehlých částech kraje by se odpad zpracovával samostatně," řekl Bartoš.

Odborníci zatím pro projekt vybírají vhodné lokality, zaměřují se přitom na Ostravu a Karvinou. V úvahu přichází i území bývalého dolu Barbora v Karviné, kde chtěla podobné centrum dříve vybudovat důlní společnost OKD.

Moravskoslezský kraj v roce 2002 produkoval čtvrtinu všech odpadů v Česku a třetinu nebezpečných odpadů. Podíl kraje ale postupně klesá s rozvojem využití některých odpadů, například hutní strusky nebo elektrárenských popílků, které se používají ve stavebnictví.

Zdroj: finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů