Čtvrtek, 28. března 2024

Japonci jsou mistři v třídění odpadu

Japonci jsou mistři v třídění odpadu

Když japonská Jokohama nedávno zvýšila počet kategorií odpadků na deset, předala obyvatelům sedmadvacetistránkovou brožurku s návodem, jak odpad třídit. Obsahovala podrobné instrukce týkající se 518 předmětů...

trav_recyklace
Rtěnka patří do spalitelných; pouzdro od rtěnky do "malých kovů" nebo plastů. Než něco vhodíte do kontejneru, vytáhněte pravítko: předmět pod 30 centimetrů zařaďte mezi malé kovové předměty, větší do objemných odpadů. Ponožky? Je-li jenom jedna, šup s ní do spalitelných; pár do obnošených oděvů, ale jen v případě, že ponožky nejsou roztrhané a levá a pravá k sobě pasují. Do obnošených oděvů náleží také vázanky, ale jen vyprané a usušené.

"Zpočátku to bylo náročné," říká 65letý Sumie Učiki, jehož městská čtvrť se pokusně začala s deseti kategoriemi potýkat loni v říjnu. "Prostě jsme na to nebyli zvyklí. Musel jsem si dokonce brát brýle na čtení, abych odpad třídil správně."

Pro řadu vyspělých států, zápasících s tříděním odpadků do několika málo kategorií, by Japonsko mohlo být předobrazem budoucnosti. V celostátní kampani za redukci odpadů a zvýšení recyklace rozšiřují obytné i kancelářské budovy, města i velkoměsta počet odpadkových kategorií. Jokohama se 3,5 milionu obyvatel a 10 kategoriemi působí lajdácky ve srovnání s 2,2milionovým horským městem Kamikacu na Šikoku, nejmenším ze čtyř hlavních japonských ostrovů. To se nespokojilo se 34 kategoriemi odpadků, definovanými před čtyřmi lety, a postupně zvýšilo jejich počet na 44.

Japonsko se tříděním a recyklací dlouhodobě snaží zredukovat množství odpadu, který z 80 procent končí ve spalovnách. Ekologicky šetrnější proces třídění a recyklace je co do nákladů se spalováním srovnatelný, tvrdí experti.

Jokohama chce omezit množství spalovaného odpadu v příštích pěti letech o 30 procent. Kamikacu má však ještě větší ambice: do roku 2020 ho chce odstranit úplně. V uplynulých čtyřech letech Kamikacu omezilo množství odpadků v kategorii spalitelné na polovinu a zvýšilo množství recyklovaného odpadu na 80 procent, chlubí se městští radní. Každá domácnost má teď k dispozici zařízení na kompostování odpadu. V jediné sběrně, kam musí obyvatelé odpadky dovážet, je připraveno 44 kontejnerů na všechno možné - od obalů od tofu po kartony na vajíčka, od zátek plastových lahví po jídelní hůlky pro jedno použití či lehké japonské matrace.

Odpadky pod kontrolou

V malých obcích a vesnicích, kde se všichni navzájem znají, je netřídění odpadu nemyslitelné. Ve velkých městech to ale nedělá každý a náležité třídění odpadu je patrně více než cokoliv jiného považováno za důkaz dospělosti a občanské zodpovědnosti. Mladí, zejména svobodní muži, jsou pověstní tím, že netřídí odpadky. A domácí pánové neochotní pronajímat bydlení nejaponským občanům se často ohánějí tím, že cizinci neumějí - nebo prostě nehodlají - své odpadky třídit.

V Jokohamě přestali někteří obyvatelé odhazovat odpad do košů doma. Kontejnery v parcích a obchodních domech se začaly záhadně plnit nevytříděným odpadem. A tak úřady přestaly odpadkové koše do parků dávat.

Strážci odpadu, dobrovolníci s ostřížím zrakem, po celém Japonsku podrobně prohlížejí nepřístojné odpadkové pytle a hledají v nich třeba zrádný účet za plyn. Pak si provinilce podají a přivedou ho na správnou cestu.

Jedním z nejhouževnatějších je v Jokohamě 60letý Micuharu Tanijama, majitel malé pojišťovny, který každé ráno a každý večer jezdí po okolí své firmy a pátrá po špatně vytříděném odpadu. Když nějaký objeví, zanechá na místě vzkaz: "Pane XY, třídíte odpad špatně. Prosím, napravte to."

www.tisceli.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů