Úterý, 16. dubna 2024

Pardubický kraj vyzval k založení spalovny odpadu v Opatovicích

Pardubický kraj vyzval k založení spalovny odpadu v Opatovicích

PARDUBICE -- Pardubický kraj vyzval přes protesty obce k založení společnosti na spalování odpadu v Opatovicích nad Labem na Pardubicku. K výstavbě zařízení za zhruba dvě miliardy korun se mají co nejdříve vyjádřit radnice měst, aby se případně na podzim stihla podat žádost o dotace z EU. V případě neúčasti především města Pardubice by ale projekt dále nepokračoval, řekl dnes ČTK krajský radní pro životní prostředí Petr Šilar. Vyjádření Pardubic ČTK zjišťuje.

"Akciová společnost EVO je připravována pro případ, že by tento projekt dostal zelenou rozhodnutím zastupitelstev," prohlásil Šilar. Vstoupit do ní by měly též Chrudim, Holice, Choceň i Hradec Králové a další města. Obce by přitom měly vložit nemalé prostředky a mít zhruba 70procentní podíl. Petici proti výstavbě spalovny podepsalo zhruba 4000 lidí.

Podle ekologů bude obří spalovna plýtvat statisíci tun druhotných surovin. "Spalovna spálí tisíce tun plastů, hliníku, papíru, kompostovatelného odpadu a dalších kvalitních druhotných surovin, které bude nutno opět vytěžit a vyrobit," uvedl Ivo Kropáček z Hnutí DUHA. Činnost spalovny tak podle něj způsobí další znečištění a škody na zdraví i krajině. Přitom by materiály šlo recyklovat.

Další nejasností je podle ekologů případné naplnění kapacity spalovny, která počítá s likvidací asi 100 000 tun odpadu ročně. Množství směsného odpadu podle nich mírně klesá, přičemž se očekává další pokles v následujících letech díky lepšímu třídění, recyklaci a kompostování.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů