Sobota, 20. dubna 2024

Při úklidu města se kupí skládky zeleně

Při úklidu města se kupí skládky zeleně

Liberec - Černé skládky vznikají v těchto dnech na travnatých plochách města jako na běžícím pásu. Kupičky posečené trávy nebo pořezaných větví účinkují na lidi jako magnet. Než je stačí pracovníci technických služeb odvést, hromada se nezřídka několikanásobně zvětší, přičemž je to mnohdy otázka pár hodin.

"Takhle vzniklé skládky úklid města dost brzdí a především prodražují," řekl mluvčí Technických služeb města Liberce (TSML) Michal Buzek. Některé z nich likvidovali pracovníci technických služeb v minulých dnech například na Františkově nebo u Finských domků, největší potom v Březové aleji.

Většinou se jedná o odpad zeleně nanošený nebo dovezený ze soukromých pozemků. "Skládky se musí nejprve řešit se správcem zeleně, až potom je možné je likvidovat," vysvětlil Michal Buzek, proč jejich úklid někdy dlouho trvá. Jejich legální likvidace si pak vyžádá obrovské peníze, nezřídka statisíce. Na odvoz některých skládek bývají potřeba i dva nebo tři kontejnery.

"Problém je, že občané zasahují do městské zeleně. Sami si například pořežou větve pod okny a pak se odpadu zbavují tím, že ho hážou k našemu," tvrdil mluvčí TSML. Takové zásahy si přitom nikdo nesmí dovolit. Původci těchto skládek ale většinou zůstávají utajeni.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů