Sobota, 20. dubna 2024

Kulhánek: Evropa si čistí sklady

Kulhánek: Evropa si čistí sklady
Na českém trhu stále roste podíl ojetých vozů a klesá podíl nových aut. Podle zákazníků diskutujících na automobilových serverech jsou hlavním důvodem vysoké ceny nových vozů. Vratislav Kulhánek, prezident Sdružení automobilového průmyslu, míní, že výrobci už nemohou ceny snížit.
"Moderní vozy musí mít nějakou úroveň bezpečnosti, motory musí být výkonné a ekologicky přijatelné, to vše stojí obrovské peníze," řekl Kulhánek. Za růstem dovozu ojetin vidí tlak západoevropských automobilek. "Evropa si čistí sklady. Od roku 2007 budou automobilky odpovědné za ekologickou likvidaci autovraků svých značek bez ohledu na datum výroby, proto se snaží odsunout starší vozy jinam," dodal.
Přestože dovoz ojetin roste, Evropská komise koncem března Česko vyzvala, aby země odstranila diskriminaci při dovozu použitých aut. Při nákupu ojetiny v tuzemsku nový majitel nemusí auto registrovat, dovoz použitého auta ze zahraničí však registraci podléhá. Za registraci se platí pět tisíc korun a nelze dovézt auta starší dvanácti let.
"Evropská komise se mýlí. Při nákupu tuzemské ojetiny jde o auto, které již jednou bylo registrováno, nejde o novou registraci, ale jen o změnu zápisu," uvedl ředitel sekretariátu automobilového sdružení Antonín Šípek. Proti výtce komise podalo rozklad Ministerstvo dopravy, protestovala Škoda Auto i největší autobazar AAA Auto. Evropská komise se k protestům dosud nevyjádřila.
"To bylo v zásadě skandální rozhodnutí, potvrzující, že na nově přistoupivší země se hledí jako na země druhé kategorie. Museli bychom zaregistrovat každý trabant, který by nikde v Evropě nikdo neregistroval," dodal prezident automobilového sdružení.
Zda prodej nových aut vzroste, nezávisí podle něho na ceně, ale na změně mentality lidí.
"Pokud si člověk koupí ojetinu za 150 tisíc, za tři roky ji prodá za padesát. Pokud ale koupí nové auto za 220 tisíc, za tři roky klesne jeho hodnota na 180 tisíc. Ztráta tam bude poloviční. Ale takhle to zatím lidé nedomýšlejí," vysvětlil Kulhánek.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů