Pátek, 29. března 2024

Výbušniny mohou skončit třeba u teroristů

Výbušniny mohou skončit třeba u teroristů
Pokud pro něco platí obecné poučky Ministerstva vnitra o bezpečnostních rizicích, pak je to armádní zakázka na ekologickou likvidaci munice.
Podílí se na ní firma, jejíž zástupce stíhá policie kvůli podezření, že už se jednou pokusili armádu ošidit. Na likvidaci munice se navíc stát se soukromými společnostmi dohodl, aniž jasně stanovil, jak přesně si ničení představuje, a firmy tak vydávají za zničenou munici i výzbroj, která se v několika případech ukázala jako funkční výbušnina. Takto "znehodnocené" protitankové miny zamířily například do Bulharska.
Stalo se přitom jen to, před čím odborníci v meziresortní komisi varovali ještě před podpisem smluv: parametry třímiliardové zakázky na ekologickou likvidaci vyřazené armádní munice jsou tak obecné, že výbušniny mohou skončit v nepovolaných rukou.

Zeveta skládá reparát
Obří zakázku získaly dvě hlavní firmy a podílí se na ní zhruba desítka dalších společností. Mezi nimi i společnost Zeveta Ammunition, jejíž dva zástupci nyní stojí před soudem kvůli podezření, že vědomě obelhávali armádu při předchozím ničení nepotřebné výzbroje. Žalobce pro ně žádá tresty, protože podle jeho verze místo nákladné ekologické likvidace odvezli část výbušnin do vojenského prostoru Libavá a tam je jednoduše odpálili v trhacích jámách. "Zhruba takto je skutek popsán v obžalobě. O požadovaném trestu je zatím předčasné debatovat," uvedl státní zástupce Lukáš Mahdal.

Trestní spis u Šiši
Ministr obrany Karel Kühnl přiznává, že účast Zevety na nynější ekologické likvidaci munice není nejšťastnější. Tvrdí ale, že už s tím nelze nic dělat: "Nemusím z toho být nadšený, ale už je to zasmlouvané."
Narozdíl od Ministerstva obrany resort vnitra v obdobných případech presumci neviny nectí a jednoznačně v tom vidí bezpečnostní riziko. "V řízeních, na kterých se Ministerstvo vnitra nějak podílí, dáváme k firmám, jejichž šéfové jsou stíháni za takovou trestnou činnost, negativní stanoviska z hlediska bezpečnostních rizik," uvedl bezpečnostní ředitel ministerstva Michal Mazel.
Mimochodem: část trestního spisu zástupců Zevety před časem nalezla policie u bývalého sekčního šéfa NBÚ Vladimíra Šiši, který je spojován s lidmi z kauzy zločinného spolčení a podezřelých konkursů nařízených soudcem Berkou. Proč měl Šiša policejní dokumenty k dispozici, když přímo on o bezpečnostních prověrkách, které firmy ke svým obchodům se státem potřebují, nerozhodoval? "Určitě to nebyl celý spis, byly to jen dokumenty, kterými jsme NBÚ informovali o tom problému s trestním stíháním našich zástupců," tvrdí generální ředitel holdingu Zeveta Radoslav Moravec. On i obvinění zástupci firmy trvají na tom, že se žádných deliktů nedopustili a trestní řízení spojují s konkurenčním bojem. O bezpečnostní prověrku Zeveta Amunition v každém případě dosud nepřišla.

Rizikový vývoz do Sofie
Za jednoznačně rizikový označilo Ministerstvo vnitra i loňský plán, podle něhož má část z likvidované armádní munice skončit v rukou bulharské společnosti Inusha. Podle dokumentů, které předložila firma STV Group při žádosti o vývozní licenci, mělo jít o částečně zničené protitankové miny, takzvaný delaborát. Ten celkem obsahoval 1400 tun trhaviny TNT. Ministerstvo vnitra ale vývoz 200 tisíc bakelitových těl s trhací náplní TNT nedoporučilo, protože dospělo k závěru, že ve skutečnosti jde o funkční miny.
"A to i v případě, že k jednotlivým bakelitovým tělům společnost nedodá příslušné zapalovače. Do uvedených min se zapalovače vyráběly v rámci bývalé Varšavské smlouvy právě v Bulharsku a je pravděpodobné, že se jich na bulharském území stále nachází velký počet," uvedlo Ministerstvo vnitra.
Ve svém zamítavém stanovisku navíc upozornilo, že zpravodajské služby nedokázaly zjistit o společnosti Inusha ze Sofie žádné bližší informace a nelze proto vyloučit, že v kontraktu ve skutečnosti figuruje jen coby prostředník. "Nelze proto vyloučit rizika dalšího nakládání s materiálem, včetně reexportu výše uvedeného množství TNT. Význam této skutečnosti je v době teroristických hrozeb značný," napsal Bublanův úřad doslova.
Ministerstvo průmyslu přesto licenci na tento vývoz udělilo, aniž by o tom s vnitrem vedlo další debatu, jak je to v podobných případech obvyklé. Jak se to mohlo stát, není veřejná informace.
"Správní řízení je neveřejné a fakta o realizovaných licencích lze obtížně získat bez možného konfliktu s obchodním tajemstvím," řekl mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.
Okolnosti kontraktu tají i samotná firma STV Group. "Omlouváme se, ale veškeré údaje týkající se našich obchodů s vojenským materiálem považujeme z obchodního a bezpečnostního hlediska za velmi citlivé a chápeme je jako interní záležitost naší a našich obchodních partnerů. Z tohoto důvodu tyto informace tisku neposkytujeme," uvedl šéf představenstva firmy Martin Drda.


Co je problém armádní zakázky
Armáda se potřebuje zbavit zhruba čtyřiceti tisíc tun přebytečné munice, některá je stará i více než třicet let.
Najala si k tomu firmy, které mají nepotřebnou výzbroj zlikvidovat.
Celkem má armáda na zakázku vyčleněny téměř tři miliardy.
Mezi likvidovanou municí jsou i protitankové miny, náboje do tanků nebo protiletadlových dvojkanónů.
Do minulého týdne opustilo armádní sklady přes dvanáct tisíc tun nepotřebné munice, což představuje asi čtvrtinu z jejího celkového objemu.
Smlouvy s firmami ale nedostatečně řeší technologický postup, jakým má být munice ničena.
Tajné služby, stejně jako experti armády a vnitra, varovaly, že riziko zneužití delaborátů z výzbroje je značné.
Smlouvy kromě bezpečnostních mezer nabízejí i formulace, které jsou ekonomicky výhodnější pro soukromé firmy než pro stát.
Dohody umožňují, aby vybrané podniky dostaly za zničení vojenských zbraní zaplaceno, aniž by státu doložily, že svůj závazek skutečně splnily.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů