Středa, 24. dubna 2024

Lidé protestovali proti kompostárně

Lidé protestovali proti kompostárně

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Kompostárna na školním statku v Tylovicích nebude: obyvatelé ulice Luční a Kramolišova prosadili, aby představitelé rožnovské radnice začali hledat jiné vhodné místo na uskladnění zeleného biologického odpadu. V současné době odváží město trávu a listí do kompostárny ve vzdálené Horní Suché, což výrazně prodražuje náklady na ekologickou likvidaci tohoto druhu odpadu.

Obyvatelé okolí bývalého školního statku si na posledním zastupitelstvu vydechli. Padlo zde totiž rozhodnutí, že v Tylovicích kompostárnu město budovat nebude.
" Mám orosené čelo. Kdybychom se neozvali, návrh vybudovat zde kompostárnu by prošel," ozval se po rozhodnutí zastupitelů Petr Cabák, mluvčí skupiny obyvatel z ulice Luční, kteří proti kompostárně vystoupili.
S podobným druhem zařízení mají totiž tamní obyvatelé velmi špatné zkušenosti. Provoz skončil před dvěma lety, dnes zde funguje pouze krátkodobé překladiště. Návrat zapáchajících technologií již lidé nechtějí připustit.
" Když se tam vyráběla siláž, nemohli jsme ani otevřít okna. Teď by to bylo ale ještě mnohem horší," postěžoval si další z přítomných obyvatel. V současné době Rožnov odváží trávu a listí do kompostárny v Horní Suché. Tento způsob likvidace zeleného bioodpadu se ovšem městu prodražuje, proto se samozřejmě snaží najít levnější variantu. " Vozit odpadky do vzdáleného města je pro nás ekonomicky nevýhodné, musíme hledat jiné řešení," řekl tajemník Rožnova pod Radhoštěm Jan Štěpaník.
S tímto názorem ale nesouhlasí zastupitel Vojtěch Rýznar. " Zaplaťme půl milionu navíc a odvezme trávu pryč a je po problému. Můžeme totiž ztratit to, co Rožnov má: čisté ovzduší," konstatoval Rýznar, který navrhl na posledním zastupitelstvu ideu nové kompostárny smést ze stolu úplně.
V každém případě Rožnov musí s konečným řešením přijít co nejdříve. " Letos musíme předložit krajskému úřadu návrh, jak budeme při likvidaci odpadu i biologického postupovat. Jednáme také s okolními obcemi, kde by kompostárna v okolí Rožnova mohla stát," uvedl místostarosta Rožnova pod Radhoštěm František Šulgan. Letošní rozpočet Rožnova pod Radhoštěm počítá na likvidaci biologického odpadu s částkou 320 tisíc korun. Město ale musí likvidovat kolem tisícovky tun ročně, což je přijde na 905 tisíc korun, proto radnice hledá levnější řešení. " Městu se nová kompostárna velmi rychle vrátí," je přesvědčený starosta Václav Mikušek.
Před podobným problémem jako Rožnov stojí také Vsetín. Zde ale už v loňském roce vyzkoušeli novou kompostovací technologii, která je z hlediska ekologie ovzduší bezproblémová.
" Technologie spočívá v uskladnění zeleného odpadu v kompostovacích vacích, které jsou přenosné. Proces trvá pouhé dva měsíce a během naší zkoušky jsme nezaznamenali žádné pachy. Zažádali jsme o dotace, abychom tuto technologii mohli zakoupit," komentovala rozhodnutí vsetínské radnice mluvčí Eva Stejskalová.
Valašské Meziříčí odváží trávu ze svých pozemků právě do Rožnova, kde je na zmíněném bývalém školním statku překladiště, odkud se odváží do Horní Suché. Na Valašskomeziříčsku existuje ještě soukromá skládka na biologický odpad v katastru obce Juřinka.

MIROSLAV URUBEK

Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů