Pátek, 29. března 2024

Karviná zavedla čárový kód při platbách za komunální odpad

Karviná zavedla čárový kód při platbách za komunální odpad
Na poštovních poukázkách z Magistrátu města Karviné se kromě obvyklých informací nově od letošního roku objevuje i čárový kód. Ten obsahuje informaci o variabilním symbolu, který je přiřazen ke každému jednotlivému plátci poplatků, ať už se jedná o poplatky správní, místní, nebo například o pokuty.

Nutnost používat čárový kód vyvstala zejména při platbách za komunální odpad. Na pokladny odboru vnitřních věcí magistrátu chodí platit mnohonásobně více občanů, než je obvyklé.

Protože se každý jednotlivý plátce musel zavést do databáze v počítači (občané zpravidla mívali i několik poštovních poukázek a každá se musela do počítače vložit), stávalo se v minulosti, že lidé vyčkávali na zaplacení i několik desítek minut.

Aby se podobným situacím předcházelo, rozhodl se magistrát zjednodušit systém evidence a úhrad poplatků propojením softwarového vybavení.

V praxi to znamená, že každý poplatek je přes počítač zadáván do programu, kde je mu automaticky přiřazen variabilní symbol (je zadán tzv. předpis poplatku).

Takto zadaný předpis poplatku (pokud je správně zadán) se při hotovostní platbě na pokladně, na základě variabilního čísla, ihned zobrazí. Zároveň správce poplatku uhrazenou platbu ihned uvidí v zadaném předpise.

Při zkušebním provozu na pokladnách se ovšem zjistilo, že i přes toto propojení se čekací doba, která byla potřebná k zadání variabilního symbolu a následného dohledání předpisu, zkrátila jen minimálně.

Bylo třeba najít způsob, jak načíst předpis poplatku bez dalších průtahů. Nejlepším řešením se ukázalo být použití čárového kódu, jehož podstatou je variabilní symbol, podle kterého se předpis platby snadno vyhledá.

Magistrát města Karviné je tak prvním úřadem svého druhu v České republice, který zavedl při úhradě poplatků poštovní poukázky s čárovým kódem. Občané, kteří využili v letošním roce možnosti uhradit platbu za komunální odpad nebo za psa přímo na pokladnách magistrátu, už jistě ocenili zkrácení doby čekání. V průběhu letošního roku by se měl tento způsob placení poplatků rozšířit na téměř všechny typy plateb.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů