Pátek, 19. dubna 2024

Vstupte, láká kraj do spalovny

Vstupte, láká kraj do spalovny

Pardubice - Dnes se rozhodne o osudu plánované spalovny odpadů v Opatovicích. Pardubice se buď připojí ke kraji, anebo projekt za dvě miliardy korun zamítnou. A ten by pak byl zřejmě odložen na neurčito.

Dnes zastupitelé Pardubic rozhodnou, zda krajské město vstoupí do a. s. EVO - společnosti, která bude připravovat stavbu spalovny komunálních odpadů v areálu elektrárny v Opatovicích nad Labem.

Na jejich ano nebo ne netrpělivě čeká Pardubický kraj, jenž k založení EVO vyzval, ale i ekologičtí odpůrci stavby. Bez podpory významných dodavatelů odpadů z východních Čech, kterými jsou velká města, totiž akce spalovna skončí. Hradec Králové účast na stavbě odmítá, a proto váhá i Královéhradecký kraj.

Neznečišťují prostředí?

"Mohlo by se stát, že ve finančních problémech spojených s realizací a provozem tohoto projektu za více než dvě miliardy korun zůstane město Pardubice samo," varuje před spalovnou Adam Záruba, předseda základní organizace Českého svazu ochránců přírody Orlice v Hradci Králové.

"Pardubičtí zastupitelé by měli peníze raději investovat do lepších recyklačních služeb pro občany, aby bylo stejně snadné odpady třídit, jako je házet do popelnice," dodává další ekolog Ivo Kropáček z hnutí Duha.

Pardubický kraj naopak stavbu spalovny prosazuje. Hlavně proto, že další skládkování odpadů bude do pěti let v EU zakázáno, a i po recyklaci a kompostování stále zůstávají nějaké zbytky, které je třeba zlikvidovat.

"Spalovny mají dnes takový standard, že neznečišťují prostředí," tvrdí náměstek hejtmana Roman Línek.

Odloženo: Na neurčito

Pokud dnes zastupitelé Pardubic výzvu kraje k založení a. s. EVO schválí, budou zahájeny přípravné práce na dokumentech akciové společnosti a na finální žádosti o finanční podporu z Fondu soudržnosti Evropské unie. Dotace by mohla pokrýt až 70 procent nákladů.

EVO může být sice založena jen několika málo subjekty, ale vstup Pardubic je velmi podstatný. Bez jejich účasti bude projekt zřejmě odložen na neurčito. pro )

Stavba spalovny by stála 68 milionů eur. Budovat se může začít v letech 2008 až 2009, ale jen když projekt získá podporu.

Pokud dnes zastupitelé Pardubic výzvu k založení a. s. EVO schválí, budou zahájeny práce na žádosti o podporu z EU.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů