Středa, 24. dubna 2024

Na náměstka přišlo trestní oznámení

Na náměstka přišlo trestní oznámení
Policie ho prověřuje, primátorův zástupce Radomír Jonáš obviňování odmítá

Brněnská kriminální policie prošetřuje trestní oznámení na 51letého náměstka primátora města Brna Radomíra Jonáše (ODS), který se podle něj dopustit trestné činnosti v souvislosti se skládkou odpadu v Bratčicích na Brněnsku.
Zatím je celá věc ve stadiu prošetřování a nikdo není trestně stíhán. Radomír Jonáš obvinění odmítl jako nesmysl, pro který nejsou žádné podklady. "Já mohu v tuto chvíli potvrdit, že jsme trestní oznámení skutečně přijali. Bylo přiděleno policejnímu komisaři, který shromažďuje podklady k případu, aby mohl rozhodnout o dalším postupu," potvrdil Právu Mojmír Popp z brněnské policie.

Problémem je skládka

Trestní oznámení označuje Radomíra Jonáše za člověka, který je přímo spojený s provozem skládky v Bratčicích u Brna.. "Radomír Jonáš je přímo zainteresován ve skládce v souvislosti s prosazováním svých osobních finančních cílů a zájmů svých známých, a to jako tichý společník ve firmě, která nejen skládku provozuje, ale i ve firmách, které do této skládky odpady zavážejí. Další aktivity Jonáše spočívají ve výběru provizí od obchodních partnerů svozových firem," uvádí se v trestním oznámení.
Podle trestního oznámení zaplatila jedna ze svozových firem, ve které má město Brno většinový podíl, 12 miliónů korun za skladování na této skládce provozovateli skládky, jejímž jednatelem má být známý Radomíra Jonáše. Částka byla za skladování v první polovině roku 2005, a to i přesto, že zavážení na skládku zakázal krajský úřad Jihomoravského kraje, protože provoz skládky ohrožuje životní prostředí.
"Je velmi podivné, že zákon o nakládání s odpady porušuje společnost, kterou vlastní město Brno, a je očividné, že takové jednání muselo být schváleno minimálně tichým souhlasem zastupitelů města Brna a nelze vyloučit ani poskytnutí úplatků v této kauze. Skládka měla být odkoupena za zhruba 60 miliónů korun, ze kterých měl Jonáš získat provizi 20 miliónů," uvádí se v trestním oznámení. Náměstek primátora Radomír Jonáš se k případu vyjádřil odmítavě. "Je to všechno nesmysl, a kdyby to s provizemi měla být pravda, tak bych nemusel dělat na radnici náměstka primátora a žil bych si jako král," sdělil Právu Jonáš.

Návoz odpadu definitivně skončí

K případu se vyjádřil i krajský úřad Jihomoravského kraje, který potvrdil, že zavážení odpadů na skládku bylo skutečně zakázáno.
"Krajský úřad Jihomoravského kraje svým rozhodnutím z března letošního roku návoz odpadu na tuto skládku zakázal. Proti tomu se firma Eko-Hukr, a. s, která provozuje skládku, odvolala. Ministerstvo životního prostředí ČR však původní rozhodnutí krajského úřadu Jmk v plném rozsahu potvrdilo," sdělila Právu Simona Svitáková z tiskového odboru krajského úřadu
Podle ní by návoz odpadu na uvedenou skládku měl definitivně skončit v těchto dnech.
Prošetřování tedy musí ukázat, zda jde o vymyšlený politický tlak nebo mstu či je v něm něco pravdivého. První rozhodnutí policejního komisaře, který může zahájit trestní stíhání nebo trestní oznámení odložit, však nelze očekávat dřív než za několik týdnů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů