Čtvrtek, 28. března 2024

Nakládání s odpady bude možná zdaněno nižší sazbou DPH

Nakládání s odpady bude možná zdaněno nižší sazbou DPH

PRAHA -- Nakládání s odpady bude možná zdaněno pětiprocentní sazbou dně z přidané hodnoty. Předpokládá to novela zákona o DPH, kterou předložil pražský magistrát. Sněmovna dnes předlohu postoupila do druhého čtení. Zastupitelé tvrdí, že zvýšení DPH vyvolalo jen v Praze za rok 2004 nárůst nákladů o 52,6 milionu korun. Předlohou se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Sněmovna přeřadila sběr a zpracování komunálních odpadů ze snížené do základní devatenáctiprocentní daňové sazby od 1. května loňského roku. "Tím došlo ke čtrnáctiprocentnímu zvýšení nákladů obcí na tomto úseku," tvrdí v důvodové zprávě zastupitelé Prahy. Sběr a zpracování komunálního odpadu zahrnuje také jeho svoz, využívání a odstraňování.

Zastupitelé navrhují, aby novela zákona nabyla účinnosti 1. ledna 2006. Tvrdí, že pokud by se například jen v Praze DPH ve výši 19 procent uplatňovala po celý rok, vyvolalo by to zvýšení nákladů na straně města téměř o 80 milionů korun.

"Současné zvýšení daně představuje zbytečnou finanční zátěž pro obce i občany a demotivuje snahu občanů třídit komunální odpad, a chránit tím životní prostředí. Legislativa EU umožňuje u této služby sníženou sazbu daně uplatnit," tvrdí zastupitelé.

Navrhovaná právní úprava, pokud bude přijata, bude představovat v příštím roce pro státní rozpočet snížení příjmů u DPH o 516 milionů korun. Na druhé straně však bude znamenat snížení finanční zátěže pro rozpočty obcí.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů