Pátek, 19. dubna 2024

Školáci díky soutěži nasbírali téměř tunu vybitých baterií

Školáci díky soutěži nasbírali téměř tunu vybitých baterií

Ingrid Lounová
Přerov První ročník soutěže základních škol ve sběru monočlánků a baterií, který vyhlásil odbor životního prostředí přerovské radnice, už má své vítěze. Největší množství tužkových baterií, monočlánků, baterií plochých i z mobilních telefonů nasbírali během letošního školního roku žáci ze Základní školy Mateřídouška z Předmostí.

"Posláním soutěže bylo přimět děti a jejich prostřednictvím i dospělé k třídění odpadu. Právě baterie totiž často končí v odpadkových koších a popelnicích na směsný odpad, což samozřejmě není správné. Do soutěže se zapojilo všech devět základních škol z Přerova,"uvedla Marcela Novotná z odboru životního prostředí přerovské radnice. Za celý školní rok školáci nasbírali do speciálních nádob 1805 kilogramů monočlánků a baterií.

Svoz nebezpečného odpadu do sběrného dvora zajišČovaly Technické služby. Nejčastěji zajížděly do vítězné Základní školy Mateřídouška v Předmostí. "V Mateřídoušce školáci shromáždili téměřtunu baterií, přesně 981 kilogramů, což představuje 5,6 kilogramu baterií na žáka. Na druhém místě se umístila Základní škola U Tenisu s 508 kilogramy a třetí byla Základní škola Za Mlý nem s 97 kilogramy,"upřesnila Novotná. Základní škola Velká Dlážka se sice do soutěže přihlásila, ale v kolonce jejich aktivity zůstala nula. Pedagogové a žáci školy se do městské soutěže sice zaevidovali, ale nepřispěli ani kilogramem nebezpečného odpadu.

Vítězné školy obdržely od města odměny v celkové výši sedm tisíc korun. "Respektovali jsme přáníředitelů a školám jsme nakoupili to, co potřebovaly. Mateřídouška tak získala basketbalové míče, škola U Tenisu skákací balony a hru Twister a školáci Za Mlý nem dostali skalpely a další vybavení do laboratoří,"doplnila Novotná. V příštím roce hodlají úředníci v soutěži, která školáky vychovává k pozitivnímu vztahu k ekologii, pokračovat.

Zdroj: Nové Přerovsko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů