Pátek, 19. dubna 2024

Odpad ohrožuje životní prostředí

Odpad ohrožuje životní prostředí

Skládku nebezpečného odpadu si ze svého pozemku udělal v Malých Svatoňovicích Miloš Novotný. Na volném prostranství shromaďuje steré lednice a autobaterie.

Malé Svatoňovice - Přes léto se ve vysoké trávě tyčí staré chladničky naskládané tak, kam zrovna spadly. Nechybí ani dva vraky aut. Stará škodovka a žigulík. Na zemi se povalují desítky autobaterií, z kterých hrozí vylití kyseliny sírové. Skládka se pomalu zaplňuje už asi deset let. Sousedé s ironií v hlase říkají, že je to krása.

Složité dohadování

Obci se příliš nedaří navázat kontakt s majitelem pozemku a původcem skládky Milošem Novotným.

"Jednání s panem Novotným jsou velice komplikovaná. Zatím se nám podařilo zlikvidovat část skládky, kterou začal budovat u vlakového nádraží. Některé věci znovu odvezl ke svému domu," řekla starostka Malých Svatoňovic Eva Hylmarová.

Na pomoc se obecní úřad obrátil na odbor životního prostředí Městského úřadu v Trutnově. Tam ale starostce Hylmarové sdělili, že správní řízení je v kompetenci obce.

"Pokud se nám podaří pana Novotného zastihnout, což je problém, tak správní řízení zahájíme," dodala Hylmarová.

Proč skládka vznikla a zdali si Miloš Novotný uvědomuje, že staré autobaterie, které obsahují kyselinu sírovou a chladničky plné freonu, ohrožují životní prostředí, se nám nepodařilo zjistit. Nikde totiž není k sehnání.

Zákon o odpadech

Zákon č. 185/2001 o odpadech stanoví, jakým způsobem má být nakládáno s nebezpečným odpadem a kde může být uskladněn. Dále 66 stanoví pokutu do výše 300 tisíc korun tomu, kdo nezabezpečí odpady před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem.

Krkonošské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů