Čtvrtek, 28. března 2024

Skládka u Jirkova se zřejmě vznítila sama

Skládka u Jirkova se zřejmě vznítila sama

Jirkov - Tři hodiny zdolávali chomutovští a jirkovští hasiči oheň, který ve středu večer zachvátil skládku ve Vysoké Peci u Jirkova. Odpadky se zřejmě vznítily samy od sebe.

Hasiče přivolal noční hlídač, který si v devět večer všiml plamenů. "Hořelo na poměrně velké ploše, naši muži ho zlikvidovali okolo jedenácté. Z místa odjížděli o půlnoci, " popsal noční výjezd vyšetřovatel chomutovských hasičů Jiří Hercík.

I když na skládce hořely i nádoby od sprejů nebo plastové lahve, nebezpečnou koncentraci jedovatých zplodin hasiči nezaznamenali. Podle Hercíka ji ani nebylo třeba měřit.

Proč začaly odpadky hořet, hasiči s jistotou nevědí a na skládce se to prý ani přesně určit nedá. Jako nejpravděpodobnější ale Hercík označil samovznícení. K tomu se přiklání i Michal Batrin, ředitel Podniku služeb Jirkov, který skládku provozuje. "Podobných požárů je asi pět každé léto. Na skládce je i sklo, které může sloužit jako lupa a sluníčko přes něj některé odpadky zapálí," vysvětlil.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů