Čtvrtek, 25. dubna 2024

Požár skládky se hasičům podařilo zdolat až po 30 hodinách

Požár skládky se hasičům podařilo zdolat až po 30 hodinách
LITVÍNOV (Mostecko)/TUŠIMICE (Chomutovsko) - Až po téměř 30 hodinách se hasičům podařilo v pátek ve 22:00 zdolat mohutný požár skládky komunálního odpadu v Tušimicích na Chomutovsku. Deset hasičských jednotek zasahovalo na místě od čtvrtečního pozdního odpoledne. Na úplné likvidaci požáru se nakonec v pátek večer podílely dvě jednotky, které několik zbylých ohnisek požáru prolévaly vodou, informoval operační důstojník ústeckých krajských hasičů.

Uložený komunální odpad prohoříval do hloubky, v centru požáru se tak vytvořilo obrovské množství tepla. Nikdo nebyl zraněn, obyvatelé nebyli ohroženi jedovatými zplodinami.

Příčinu vzniku požáru zkoumají podle operačního důstojníka vyšetřovatelé, škody nevznikly. Odpad hasiči zkrápěli po vrstvách, používali smáčedla, aby voda protekla až dolů.

Na místě zasahovaly i buldozery. Doutnající spáleniště zavážely zeminou, aby se zabránilo přístupu kyslíku a opětovnému vznícení. Pracovníci civilní ochrany z Třemošné na Plzeňsku zjišťovali v několika lokalitách v blízkosti skládky přítomnost nebezpečných látek, žádné zvýšené hodnoty však nenaměřili.

Na hrozbu možného vzniku nebezpečných látek při požáru upozornilo občanské sdružení Arnika. "Protože se na skládkách ukládají také materiály s obsahem chloru, vznikají při jejich požárech látky jako fosgen, chlorovodík či vysoce toxické dioxiny. Dioxiny při požárech skládek sice nezpůsobí hned nějakou otravu obyvatel, ale spadem se dostanou do potravního řetězce, a kontaminují tak i potraviny, které pak jíme," uvedl Jindřich Petrlík z Arniky.

Na Chomutovskou vyjížděli hasiči v krátké době už ke druhému požáru skládky. Ve středu hořel odpad na skládce ve Vysoké Peci, která patří městu Jirkov. Pravděpodobnou příčinou vznícení byl podle mluvčího krajských hasičů Radovana Hříbala zápar, tedy samovznícení.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů