Pátek, 19. dubna 2024

Sběr plastů organizuje i platí firma Eko-Kom

Sběr plastů organizuje i platí firma Eko-Kom
Naprostá většina obcí a na devadesát šest procent obyvatel Česka je už v současné době zapojena do systému třídění a sběru odpadu, organizovaného autorizovanou společností Eko-Kom.
Plast - a v něm i použité PET lahve - tvoří v tuzemsku po papíru s lepenkou druhou nejlépe využívanou odpadní surovinu z celkem 2,3 miliónu tun obalů, uvedených loni v Česku na trh.
Eko-Kom získává prostředky od dovozců, výrobců či prodejců, kteří si zákonnou povinnost zpětného odběru a využití odpadů z obalů nezajišťují sami, ale právě prostřednictvím této jediné autorizované firmy.
S Eko-Komem mělo ke konci loňského roku uzavřenou smlouvu o sdruženém plnění této povinnosti 21 238 právnických a fyzických osob. Z vybraných prostředků přispívá společnost zejména na financování nákladů na sběr, svoz, třídění a využití obalového odpadu.
Pro tyto účely uzavírá smlouvy i s obcemi, kterým pak hradí část nákladů na povinné třídění a využívání komunálního odpadu. Například sdružení Polygon, zajišťující servis a financování třídění a sběru pro 45 obcí na Rokycansku, dostává kromě nevelkého členského poplatku od obcí čtvrtletně kolem půl miliónu korun od Eko-Komu. Sdružení z těchto peněz hradí například nákup kontejnerů na tříděný odpad, svoz i sběr.
Celková recyklace veškerého obalového odpadu v systému Eko-Komu dosáhla loni v přepočtu na obyvatele výše 41,4 kilogramu. Recyklováno bylo 79 procent papíru, plastů na druhém místě 38 procent.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů