Čtvrtek, 28. března 2024

Recyklaci výrobci pocítí, zákazník už méně

Spotřebitelé najdou od 13. srpna u ceny spotřebiče zvýrazněnou částku, kterou jeho výrobce přispívá na recyklaci.
Recyklaci výrobci pocítí, zákazník už méně
Přesto se nemusí obávat zdražení, obchodníci si kvůli síle trhu zkrátí své marže.
"Koncepce evropské směrnice spočívá v tom, že stát převádí povinnost zpracování elektroodpadu na výrobce, ale říká, ať si potřebné zdroje vyberou od spotřebitelů. Vznikla tak prakticky nová spotřební daň," komentuje změny David Beneš, výkonný ředitel společnosti Rema. Ta sestavila jeden z pěti systémů zpětného odběru a zpracování, které musí fungovat od 13. srpna.
Výrobci a dovozci elektrospotřebičů musí zajistit a financovat nejen recyklaci vlastního nového zboží, ale hlavně spotřebičů, které už domácnosti vlastní. Za tím účelem vytvářejí kolektivní systémy v deseti kategoriích spotřebičů.
Systémy uzavřou smlouvy se sběrnými dvory a zpracovateli, ale i se samotnými výrobci a dovozci. Ti do nich budou přispívat podle podílu na trhu a odvedou do společného fondu částku za každý prodaný výrobek.

Nárůst cen trh vstřebá
Maloobchodní prodejci využívají obavy z růstu cen k tomu, aby přechodně zvýšili své tržby. "Zdražení se schová do nových výrobkových řad," říká Jiří Řízek z prodejní sítě Electroworld, čímž naznačuje, že by si měli spotřebitelé nakoupit zboží, které je v obchodech nyní.
Naopak, řada výrobců něco podobného odmítá. "Ceny spotřebičů netvoří náklady, ale trh. Trh je silný a konkurence levných výrobců je tak drastická, že o zdražování nemůžeme uvažovat," říká mluvčí firmy ETA Zdeněk Vohradník.
Konkurence je velká i mezi zpracovateli odpadu. "V současné době je zpracovatelů víc než elektroodpadu, protože ještě v této chvíli leží na skládkách. Vznikají nové podniky a kapacity, které předpokládají, že se objem výrazně zvýší a všichni musí nasadit nízké ceny," uvedl Petr Janda z příbramských Kovohutí, které se na nově vznikající tržní oblast připravují speciálním programem už dva roky.
Cena zpracování je závislá na tom, kolik materiálu a zejména cenného kovu je možné recyklovat, a také na tom, kolik času zabere jeho rozložení, které je obtížné zejména u starších spotřebičů.
Cena zpracování se tak bude pohybovat mezi osmi a dvanácti korunami za kilogram. Největší složku tvoří cena práce, která je v České republice oproti zbytku unie stále ještě nízká.
Průměrných deset korun je však víc než kolik výrobci uvedou jako viditelný poplatek ke každému prodanému výrobku. Ve skutečnosti se totiž mnohem víc elektroniky každoročně prodá, než kolik jí bude předáno k recyklaci a systémy mají končit vyrovnaným rozpočtem. Spotřebitel tak na výrobku uvidí zvýšení, které se bude pohybovat mezi jednou a osmi korunami za kilogram.
Jeden ze systémů je dokonce připraven snížit náklady tím, že bude vzniklé materiály prodávat. "My jsme se rozhodli pro prodej zpracovaných materiálů přes komoditní burzu, na které zůstává v anonymitě prodejce i kupující," uvedl Jaroslav Vladík ze systému Retela. Případné zisky možná ujdou zdanění. "Jedná se o novele, která by ještě do konce roku peněžní prostředky ukládané do fondů osvobodila od daně z příjmu," uvedl Beneš.

Obcím se uleví
Kromě silné konkurence v obchodech s elektronikou i mezi zpracovateli existuje ještě jeden důvod, proč nová povinnost peněženky nejspíše nezatíží.
"Na spotřebitele nebudou uvaleny žádné další náklady. Nyní mají totiž povinnost zpětného odběru televizorů a ledniček obce. Zákon je této povinnosti zbavuje a ony tak mohou snižovat nebo alespoň nezvyšovat poplatky za odvoz odpadu," tvrdí výkonný ředitel Asociace spotřební elektroniky Jan Vrba.

Elektrošrot v datech
13. únor 2003
Vychází směrnice EU známá pod zkratkou WEEE. Nařizuje členským zemím převést do 13. srpna 2005 povinnost zpracování starých elektrospotřebičů na výrobce.
5. březen 2004
Řecko jako první plní zadání směrnice, neboť v minulosti dostalo pokutu ve výši pěti miliard eur za špatné nakládání s odpadem.
6. leden 2005
V Česku vychází novela zákona o odpadech 185/2001 sb., která zavádí směrnici do českého právního řádu.
14. únor 2005
První výrobci zakládají kolektivní systém k likvidaci historického elektroodpadu - REMA 1000 IK.
29. duben 2005
Českomoravská elektronická asociace vytváří dceřinou společnost Retela.
19. květen 2005
Na Ministerstvu životního prostředí proběhlo vypořádání připomínek k prováděcím předpisům zákona. Poté musí předpisy schválit legislativní rada vlády.
25. květen 2005
Výrobci malých a velkých domácích spotřebičů zakládají kolektivní systém Elektrowin.
30. květen 2005
Výrobci zářivek zakládají kolektivní systém Ekolamp.
13. srpen 2005
Všem výrobcům a dovozcům elektrozařízení vzniká povinnost zpětného odběru, odděleného sběru, zpracování, využití a odstranění jejich výrobků. Zároveň musí stejné plnění zajistit i vůči elektrozařízením, která byla dodána na trh dávno před tímto datem, a to v rámci kolektivního systému. Od tohoto dne také musí označit své výrobky zvláštním logem.

Jaké spotřebiče musí a dokáží likvidovat české kolektivní systémy
Kategorie spotřebičů
1. VELKÉ DOMÁCÍ: ledničky, sporáky...
2. MALÉ DOMÁCÍ: vysavače, fény
3. IT A TELEKOMUNIKACE: telefony, PC
4. SPOTŘEBITELSKÁ ZAŘÍZENÍ: rádio, TV
5. OSVĚTLOVACÍ ZAŘÍZENÍ
6. ELEKTRO NÁSTROJE: zahradní techn.
7. HRAČKY
8. LÉKAŘSKÉ PŘÍSTROJE
9. PŘÍSTROJE PRO MONNITOROVÁNÍ
10. AUTOMATY
Jednání o prováděcích předpisech včera stanovilo, že bude v každé kategorii historického elektrošrotu jediný monopolní systém. Společností jsou vůči sobě konkurenční, hlavně v kategoriích 3 a 4.
REMA 1000 IK
Vznikla jako první už v polovině letošního února. Její zakladatelé koupili nečinnou akciovou společnost. Protože už má vybrané zpracovatele a distributory, uvádí předpokládané výše viditelných poplatků za recyklaci. Rema má šanci uspět v kategoriích tři a čtyři, ve kterých se nacházejí televizory a počítačové monitory. Nabízí ale kalkulaci pro všech deset. Rema se dostala do konfliktu s Ministerstvem životního prostředí, když byla vykázána z jednání o prováděcích předpisech. Stěžuje si, že ministerstvo nespolupracuje s poskytovateli. Výkonný ředitel David Beneš dokončuje doktorát na téma logistika sběru elektroodpadu v Česku.
kategorie: 3, 4 (doplńkovĚ 5-10)
Retela
Retela je dceřinou společností Českomoravské elektronické asociace. Použitá elektrozařízení, popřípadě druhotné materiály vzniklé zpracováním hodlá zpeněžovat na Komoditní burze Kladno. Od počátku také spolupracuje se zpracovatelem elektrozařízení, firmou Safina. Jednatelem Retely je Jan Vladík. Retela má zájem o všechny výrobkové skupiny s výjimkou páté, ale největší důraz klade na získání monopolu na zpětný odběr a zpracování lékařské techniky. Hodlá spolupracovat se členy asociace, mezi které patří Epson, Fujitsu Siemens nebo Hewlett Packard. Asociace uvádí, že její členové mají podíl na trhu 60 procent..
kategorie: 1-10
Elektrowin
Akciová společnost Elektrowin byla založena v květnu 2005 výrobci a prodejci velkých a malých domácích spotřebičů. Zahrnuje firmy jako Elektrolux, Gorenje, Whirlpool nebo Candy. Podíl jeho zakladatelů na trhu kategorií jedna a dva představuje 90 procent. Předsedou představenstva je Jaroslav Holakovský z firmy Fagor. Zakládající výrobci jsou zároveň členy mezinárodního sdružení CECED, které hájí zájmy výrobců elektrospotřebičů. CECED na svých internetových stránkách tvrdí, že přenášení nákladů na zpracování historických elektrospotřebičů na stávající tržní hráče je protiprávní. Eletrowin tuto povinnost nicméně přijímá.
kategorie: 1, 2
EKOLAMP
Má exkluzívní postavení v oblasti výbojových světelných zdrojů. Spolu se společností Narva B.E.L/ČR ji založila asociace, do které se koncem roku 2004 sdružili producenti světelných zdrojů. Důležitou roli v ní hrají společnosti Philips a Osram. Její ředitelku Evu Směšnou pak personální agentura přetáhla z podniku A.S.A., který je významným subjektem na trhu s odpady. Zařízení, která spadají pod Ekolapm, jsou natolik specifická, že o této kategorii nikdo jiný neuvažuje a ze svého zřetele ji pouští i Retela, která se jinak cítí silná ve všech kategoriích. "Neříkala bych tomu monopol, spíše provozní nutnost," říká Eva Směšná.
kategorie: 5
ASEKOL
Asociace spotřební elektroniky je nejčerstvější hráč na trhu a zaměřuje se na televizory, monitory a kancelářskou techniku. Její firma pro zpracování elektrospotřebičů Asekol má podporu 80 procent výrobců televizorů a audio přístrojů a dvaceti procent výrobců IT přístrojů. Podle dostupných údajů zbytek kategorií tři a čtyři ovládá Rema. O existenci Asekolu se ostatní společnosti dozvěděly minulé úterý, den poté, co její výkonný ředitel Jan Vrba poprvé zaklepal na dveře ministerstva. Na poslední chvíli ji před měsícem založily firmy, do jejichž sortimentu spadají značky JVC, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony, Thomson a další.
kategorie: 3, 4
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů