Pátek, 29. března 2024

Radní Vysočiny se obávají dovozu nebezpečných odpadů do Pozďátek

Radní Vysočiny se obávají dovozu nebezpečných odpadů do Pozďátek

JIHLAVA -- Radní kraje Vysočina se podle náměstka hejtmana Pavla Hájka (ODS) obávají dovozu nebezpečných odpadů na skládku v Pozďátkách na Třebíčsku. I proto nesouhlasí se záměrem společnosti Logika s.r.o. vybudovat v lokalitě středisko na zpracování odpadů. Firma o něm informovala ministerstvo životního prostředí. K materiálu nyní kraj, obec a občanská sdružení zaslaly své připomínky, jež má ČTK k dispozici.

Zařízení chce investor budovat v místě skládky, jež je devět let v havarijním stavu. Do okolí z ní opakovaně unikaly jedy.

"Opětovně jsme deklarovali požadavek nebezpečné odpady ze skládky zlikvidovat, nikoliv její sanaci spojit s výstavbou nových zařízení, jež by v místě pracovala řadu let," řekl dnes Hájek ČTK. Připomněl, že stavební povolení pro takové zařízení nelze vydat bez povolení krajského úřadu. Radní podle něj mají obavy z dovozu odpadů ze zahraničí. Skládky v severní Itálii, jejichž provozovatelé jsou s investorem propojeny, jsou podle jeho informací zaplněny.

Současná legislativa ale legální dovoz nebezpečných odpadů de facto neumožňuje. Pouze odpadových surovin na další průmyslové využití, řekl ČTK Milan Havel ze sdružení Arnika.

Společnost Logika plánuje na Vysočině ročně zpracovat až 17 500 tun nebezpečných směsí. Skládku by za 30 let dvousměnného provozu zaplnilo 360 000 metrů krychlových odpadů. Pro jejich úpravu by bylo ročně použito asi 3000 tun cementu, vápna, bentonitu a dalších chemikálií.

Kraj, obec a občanská sdružení upozorňují ministerstvo na to, že výstavba skládky není v souladu s Krajským plánem odpadového hospodářství, ani územním plánem obce Slavičky. V záměru není zdůvodněno, proč by se tak velké zařízení mělo v regionu stavět.

Desetičlenný kolektiv autorů oznámení záměru pod vedením Ivo Staňka dospěl k závěru, že vliv plánované stavby a provozu zpracovny odpadů u Pozďátek je pro životní prostředí přijatelný.

Oponenti chtějí například podrobně popsat jednotlivé technologie či jim schází porovnání různých variant likvidace nynější skládky. Podle slibu vlády z roku 2002 měl likvidaci havárie zaplatit stát a jedy měl zpracovat státní podnik Diamo na Žďársku.

Investor by chtěl s výstavbou začít v roce 2007. V první etapě by postavil novou skládku a technologie pro nakládání s odpady. Ve druhé, v letech 2008 až 2011, by odtěžil stávajících 23 340 tun nebezpečných odpadů. Do plného provozu by závod uvedl v roce 2012. Čtvrtá etapa řeší uzavření skládky po 30 letech provozu.

Do podzimu by měl investor upřesnit dokumentaci, na jaře by se mohlo konat veřejné projednávání vlivu stavby na životní prostředí. Její náklady se odhadují na 300 milionů korun. Vzniklo by 12 pracovních míst.

Původní skládku nechala postavit obuvnická firma BOPO Třebíč v roce 1993. Vlastnilo ji několik majitelů. V konkurzním řízení ji v roce 2002 získala firma ICKM. Více informací na elektronické adrese http://www.ceu.cz.

Jaroslava Mikešová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů