Pátek, 19. dubna 2024

Jak také využít bioodpad

Jak také využít bioodpad

Záměr kompostovat bioodpad v podobě vesměs čerstvě posečené těžko zužitkovatelné trávy žene dopředu Svazek obcí Jilemnicka spolu s městem Rokytnice nad Jizerou. Obce plánují postavit ekologickou kompostárnu, doplněnou popřípadě bioplynárnou. Varianty využití biomasy zpracovává pro krkonošské obce za skoro 400 000 korun získaných od ministerstva pro místní rozvoj firma CMC z Náměště nad Oslavou. „Potřebujeme znát skutečný objem ročně získané biomasy a podle toho stanovit nejvhodnější variantu jejího využití. Projekt by měl být hotový do poloviny července,“ přiblížil jilemnický místostarosta Václav Hartman (nezávislý).

Biomasa, doposud svážená jen na skládky, může v budoucnu v podobě kompostu posloužit za zajímavý obchodní artikl. „Prodej by měl na starosti majitel ekologické farmy Janova hora, mající v menším měřítku s kompostováním biomasy zkušenosti,“ upřesnil Hartman, který věří v podporu Libereckého kraje. A doplňuje, že jejich projekt by se mohl stát pilotním pro celý kraj.

Snaha kompostovat komunální odpad a biomasu z celých Krkonoš měla v nejvyšších českých horách premiéru před patnácti lety. Tehdy v Lomnici nad Popelkou vznikla supermoderní kompostárna. Projekt za čtvrt miliardy korun však záhy totálně zkrachoval. Technologie kompostárny patřící k evropské špičce možná půlročním zkušebním provozem a pak ji v podstatě zlikvidovaly poplatky vybírané za odpad, kterými nemohla konkurovat lokálním skládkám. Rentabilitu nepřinesl ani očekávaný zisk z prodeje vyrobeného kompostu. Stroje dodnes stojí zakonzervované v objektu sloužícímu donedávna hlavně jako mezisklad nebezpečného odpadu.

Objekt lomnické kompostárny Svazek obcí Jilemnicka využít nehodlá. „Nesplňuje nynější ekologické požadavky. Náš produkt by měl nést vizitku eko, což by v případě využití lomnické kompostárny nebylo možné,“ tvrdí Hartman.

Zdroj: agroenvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů