Sobota, 20. dubna 2024

Bělé hrozí vracení dotace a penále kvůli rekultivaci skládky

Bělé hrozí vracení dotace a penále kvůli rekultivaci skládky

BĚLÁ POD BEZDĚZEM (Mladoboleslavsko) -- Městu Bělá pod Bezdězem na Mladoboleslavsku hrozí kvůli rekultivaci skládky vracení státní dotace a penále v celkové výši 22 milionů korun. Chyby při využití dotace, které zjistil finanční úřad, ale město považuje za formální. Žádá proto ministerstvo financí o prominutí sankce. Rozhodnutí očekáváme během podzimu, řekla dnes ČTK starostka Daniela Vernerová.

Město rekultivovalo bývalou skládku komunálních odpadů v Kubátově rokli v letech 2002 a 2003. Na investici s náklady 17 milionů korun získalo od Státního fondu životního prostředí (SFŽP) dotaci 10,2 milionu korun a půjčku 3,4 milionu korun, zbytek platilo z vlastních zdrojů. Finančnímu úřadu se ale podle Vernerové nelíbilo, že město zahájilo stavbu o měsíc později a že neprofinancovalo v roce 2002 částku 800 000 korun z vlastních zdrojů, ale až začátkem roku 2003.

Vernerová ale zdůraznila, že jde v podstatě o formální závady, protože město akci úspěšně dokončilo a peníze použilo v souladu s podmínkami SFŽP. Vedení města podle ní proto věří, že ministerstvo zohlední jejich žádost a výměr kontrolorů promine. Město podle ní navíc již s pomocí dotací uskutečnilo několik větších ekologických akcí a nikdy nemělo problémy s jejich dokončením a vyúčtováním.

Město již v předchozích letech hrozilo jednou vracení dotace a penále v celkové výši 800 000 korun kvůli chybám, které zjistil finanční úřad při rekonstrukci budovy radnice. Tuto hrozbu se městu podařilo odvrátit.

Pavel Šubrt
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů