Úterý, 23. dubna 2024

Jihlava má od srpna nový metr na odpady

Jihlava má od srpna nový metr na odpady
Zpřísněná vyhláška ukládá obyvatelům mimo jiné i zabezpečovat popelnice před odcizením

Jihlava zpřísnila vyhlášku o komunálním odpadu. Podle nového znění, platného od 1. srpna, tu musí lidé třídit i nápojové kartony či zabezpečovat popelnice před odcizením.
I když zúčastnění přiznávají, že chybí určitý nástroj, který by občany ve větší míře donutil separovat komunální odpad, nová vyhláška přece jen určitou možnost kontroly dává. "Děkujeme, že třídíte odpad!" usmívají se na ukázněné Jihlavany od letoška samolepky na separačních kontejnerech. Podle názoru řady lidí by se však měly spíš vyrábět samolepky jiné a měly by se lepit na běžné kontejnery na směsný odpad. "Netřídíte? Útočíte na vlastní kapsu," mělo by na nich stát, aby se to lidem dostalo pod kůži. Kapacita skládek totiž není nevyčerpatelná a jejich rozšiřování je nesmírně drahé.

Místa na skládkách ubývá

"Kapacita skládky na Henčově by teoreticky měla být vyčerpána v roce 2010, my to odhadujeme do roku 2012. Doufáme přitom, že zásadně pomůže výstavba kompostárny. Pro rozšíření skládky bude určitě potřeba v první řadě vykoupit potřebné pozemky," uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy (SMJ), které v horácké metropoli hospodaření s odpady zabezpečují, Martin Málek. Jak doplnil, fakt, že objem separovaného odpadu roste, je sice pozitivní, zůstává ale pravdou, že se zvyšuje i objem odpadu netříděného.
"Kontrola je v tomto smyslu velmi obtížná, důkazní řízení je složité. To byste musela ty lidi chytat za ruku," řekla Právu Lenka Šimková z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu. Jak dodala, třídit se ale má nikoliv kvůli hrozbě pokut, ale z důvodu ryze ekologických, a proto prý úřad hodlá zaměřit úsilí zejména na osvětu. "Do teď moc akcí nebylo, ale v poslední době se snažíme zapojovat do grantů Fondu Vysočiny. Vloni jsme s pomocí krajského příspěvku vydali brožuru Jak nakládat s odpady," doplnila.

Pro lepší kontroly

Nová jihlavská vyhláška zakotvila kromě povinnosti třídit nápojové kartony i další nová vymezení. U většiny z nich již bude možnost kontroly podstatně lepší. Například lidé, kteří budou žádat o popelnice navíc či o častější vyvážení, budou muset počítat s tím, že nejdřív někdo zkontroluje, zda přetíženost není způsobena netříděním odpadu. SMJ též do znění vyhlášky prosadily povinnost občanů si popelnice lépe zabezpečovat. Stávají se totiž předmětem krádeží.
"Ty plastové na kolečkách někteří nenechavci kradli například na nakládání švestek. Předloni jsme s tím měli opravdu problém, to jich zmizelo asi tři sta. Ale lidé už si to začali hlídat víc, počet krádeží klesá. Čelíme tomu i tím, že po krádeži dáváme lidem náhradou obyčejnou plechovou nádobu," řekl Martin Málek.
Odpad z domácností či z provozoven je podle nové vyhlášky zakázáno ukládat do odpadkových košů na veřejných prostranstvích, nově se upřesnila i povinnost lidí nebránit svozu. Jak svou povinnost zabezpečit nádoby na odpadky a jejich odvoz uložila vyhláška i pořadatelům veřejně přístupných akcí.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů