Pátek, 29. března 2024

Vsetín získal 170 milionů na stavbu centra pro recyklaci odpadů

Vsetín získal 170 milionů na stavbu centra pro recyklaci odpadů

V návaznosti na cíl 10 dokumentu Zdraví 21, kapitoly 10, 20, 21 dokumentu Agenda 21, prioritu 23 dokumentu NEHAP a zejména také na systematickou péči města v oblasti životního prostředí, vsetínská radnice dosáhla dosud nejvyššího dotačního úspěchu v novodobé historii města.

Podařilo se jí získat 170milionovou dotaci z evropských a státních fondů na výstavbu centra na zpracování a recyklaci odpadů, které bude řešit odpadové hospodářství celého Vsetínska. Region se tak díky výstavbě tohoto závodu a realizaci projektu Čistá řeka Bečva postaví na špici v přístupu k ekologii a životnímu prostředí nejen v republice, ale i v celé Evropě.

Logistické centrum odpadů mikroregionu Vsetínsko v celkové hodnotě 200 milionů korun vyroste v areálu průmyslové zóny na Bobrkách a jádrem jeho činnosti bude sběr, dotřídění a druhotné zpracování odpadů z celého regionu za využití nejmodernějších technologií. Výstavba tohoto centra bude obrovským přínosem pro životní prostředí celého regionu, tedy i občany města Vsetína, navíc v něm vznikne přibližně 60 nových pracovních míst.

Výstavba závodu bude zahájena na jaře příštího roku a bude trvat přibližně rok. Logistické centrum bude obsahovat mimo jiné dotřiďovací linku separovaného odpadu, sklad papíru a plastu, překladiště komunálního odpadu, sběrný dvůr  a sklady tříděného odpadu, sklad nebezpečného odpadu,  boxy pro dočasné uložení stavební suti, chráněnou dílnu pro demontáž elektroniky a mobilní zařízení pro zpracování organických odpadů neboli kompostárnu. Radnice do budoucna počítá i s nákladným zařízením na dotříďování komunálního odpadu.

Logistické centrum bude řešit zpracování a recyklaci odpadů z celé oblasti, kde žije téměř 70 tisíc obyvatel a v níž budou během dvou let uzavřeny dvě ze tří skládek. Předpokládá se, že celková kapacita zpracovávaného komunálního odpadu v recyklačním centru bude přibližně 20 tisíc tun ročně.

Ze zdravého města Vsetín posílá srdečný ekologický pozdrav

Ing. Petr Kozel
koordinátor PZM a MA 21

 
Společnost pro komunitní práci Vsetín, o.p.s.
Svárov 1080
755 01 Vsetín
tel.: 571 491 551
mobil: 736 461 383
e-mail: petr.kozel@spkp.cz
net: www.spkp.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů