Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za nepovolenou skládku hrozí až dvě stě tisíc

Za nepovolenou skládku hrozí až dvě stě tisíc

Liberec - Dvě stě tisíc korun pokuty. To je nejvyšší postih, který za neekologické chování uložil v letošním roce odbor životního prostředí libereckého magistrátu. "V tomto případě šlo o nepovolené ukládání odpadu na skládku. Pokuty řešíme podle přestupkového zákona. Jejich výše dosahuje stotisícových částek. Mezi nejčastější přestupky pak patří vypouštění odpadu do vodních toků a právě nehlášené skládkování," poznamenala vedoucí odboru životního prostředí Eva Šůrová.

Ekologické chování podniků se podle Evy Šůrové během posledních několika let příliš nezlepšilo. Přispívá k tomu především fakt, že při reorganizacích odcházejí jako první právě odborníci na ekologii. "Situace v rámci hospodaření s odpady není o mnoho lepší. Firmy často nemají, a to zejména při propouštění, velkou snahu udržet ve svých řadách ekology. Jejich funkci poté zdvojí a pracovníkům, kteří najednou zastávají další práci navíc, nezbývá na koordinaci ekologického chování jejich podniku čas," řekla Eva Šůrová.

Chování právnických i fyzických osob přitom hlídá nejen liberecký magistrát, ale také inspekce životního prostředí. "S inspekcí životního prostředí velmi úzce spolupracujeme. Vzájemně se také informujeme o uskutečněných kontrolách, abychom nedělali dvě stejná místa najednou," dodala Eva Šůrová.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů