Sobota, 20. dubna 2024

Podnikání s elektroodpadem

Podnikání s elektroodpadem
Zákon platí, ale nový elektroodpad bude k dispozici nejdřív za dva roky.

od poloviny srpna platí pro všechny výrobce a dovozce elektrozařízení zákon, podle něhož musejí své výrobky po uplynutí jejich životnosti převzít zpět a recyklovat. Mohou to udělat buď vlastními silami, nebo pověřit právnickou osobu - tzv. kolektivní systém. V tom případě s ním uzavřou dohodu, podle níž za ně systém převezme povinnost recyklovat, takže oni mu jen uhradí recyklační poplatek (vyberou ho v ceně od konečného zákazníka). Těchto systémů operuje zatím na českém trhu pět a ucházejí se o budoucí zákazníky.

Jedním je např. společnost Retela, jejímž jediným podílníkem je Českomoravská elektrotechnická asociace, systém je podporován Svazem průmyslu a dopravy. Garancí vypořádání plateb je, že pro zúčtovací operace firma využije Českomoravskou komoditní burzu Kladno.

"Pět kolektivních systémů může skutečně po jistou dobu existovat nezávisle na sobě," říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Prior. Výjimkou je však podle něj tzv. historický odpad, kterým jsou nebo se postupně stanou po datu platnosti zákona všechny elektrospotřebiče, prodané před 13. srpnem 2005. Problém je, že řada subjektů, které je na trh dostaly, už neexistuje; vždyť recyklovat se musejí i dosud existující zcela vysloužilé počítače.

Kdo to zaplatí, když v cenách výrobků už to zahrnuto být nemůže? Podle Pavla Priora se o tuto povinnost musí podělit více kolektivních systémů v poměru daném objemem vybraných recyklačních poplatků. O tom by se však musely dohodnout. V původně navrženém textu vyhlášky o financování nakládání s elektrozařízením a elektroodpadem příslušné ustanovení bylo, ale neprošlo, což zřejmě přinese problém.

Josef Durdil z Českomoravské komoditní burzy Kladno připomíná, že Ministerstvo životního prostředí spolu s Ministerstvem financí zamýšlí pro každou kategorii určit pouze jednoho správce historického odpadu, nejsou však známa kritéria. Neexistuje zatím jiný odpad než historický, protože elektrospotřebiče mají minimální životnost dva roky. Všechny systémy a na ně napojené svozové firmy, sběrné dvory, recyklační linky apod. bude živit pouze odpad historický. Pokud by měl správcem historického odpadu být jediný kolektivní systém, nemůže se udržování kapacit ostatním vyplatit.

AUTOR: MILENA GEUSSOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů