Úterý, 16. dubna 2024

Duha: Stát neplní slib, jak třídit odpad

Duha: Stát neplní slib, jak třídit odpad
Rakousko, Belgie a Holandsko recyklují ročně více než polovinu umělohmotných lahví, skla, papíru a dalších domácích odpadků. Německo se k této hranici právě blíží.
A Česko - podle dva roky starého Plánu odpadového hospodářství - by chtělo padesátiprocentní recyklace komunálního odpadu dosáhnout za pět let.
Ekologické Hnutí Duha ovšem ve své analýze, kterou si vypracovalo, tvrdí, že je tento plán ohrožen.

Kam půjdou miliardy
Každý rok se na likvidaci komunálního odpadu vynaloží z různých zdrojů miliardy korun. Jde o to, které firmy si z této sumy více "ukousnou": jestli to budou provozovatelé skládek či recyklační společnosti.
"Odpadový byznys je nastaven celkově špatně, zvláště poté, co byla zvýšena DPH i u sběru odpadů, aniž se to promítlo do výkupních cen," tvrdí Petr Měchura z České asociace odpadového hospodářství. Tvrdí, že stát ani samospráva zatím nedělají dost pro to, aby se více recyklovalo. "Když Čína dobře platí za PET lahve, okamžitě se jich vytřídí dostatek. Jde tedy o odbyt recyklátů a výrobků za dobrou cenu. To by se mělo více podporovat," soudí Měchura.
Hnutí Duha uvedlo, že větší recyklace znamená i více pracovních příležitostí. "Recyklace miliónu tun odpadu vytvoří až pět set devadesát pracovních míst," uvádí se v analýze tohoto sdružení.
Lidé z Hnutí Duha tvrdí, že hlavní překážkou recyklace jsou špatné služby. Podle ministerských údajů je sice do systémů tříděného sběru zapojeno 96 procent občanů, poslední šetření Centra pro výzkum veřejného mínění ovšem ukázalo, že odpad vždy třídí jen 33 procent lidí a často 42 procent.
"Zatímco popelnice stojí před každým domem, ke kontejnerům na tříděný odpad se lidé musí táhnout v průměru 170 metrů," říká Ivo Kropáček z Hnutí Duha.
Kritizuje ministerstvo, že zatím neprosadilo žádné konkrétní opatření, jak zvýšit recyklování a kompostování na plánovaných padesát procent - třeba zvýšení poplatků za skládkování nebo větší podpora kompostování; biologicky rozložitelný odpad totiž tvoří asi čtyřicet procent komunálního odpadu.

Skládky podraží
I Ministerstvo životního prostředí konstatuje, že ukládání odpadků na skládky je stále nejrozšířenějším způsobem jejich odstranění, protože je to relativně levné.
To se má ovšem postupně výrazně změnit. V roce 2002 činil poplatek za tunu komunálního odpadu 200 korun, od roku 2009 to bude 500 korun. Úřad rovněž připravuje vyhlášku, která by se měla komplexně zabývat biologicky rozložitelným odpadem. V plánu je i snížení DPH na pět procent pro služby spojené s nakládáním s odpady.
Některé služby, například hustší síť kontejnerů na tříděný odpad, je však podle ministerstva v kompetenci obcí; na ně by se ekologická hnutí měla zaměřit.

Recyklační přestřelka
Hnutí Duha obvinilo Ministerstvo životního prostředí, že už ani příliš nepočítá se splněním plánu na zvýšení recyklace z dnešních asi šestnácti procent na padesát v roce 2010. "Ministerstvo sabotuje svůj vlastní, dva roky starý plán," tvrdí Ivo Kropáček z Hnutí Duha. Ministerstvo podle něj ani nezakrývá, že cíl se nemusí splnit.
"V jednom interním dokumentu například napsalo, že z dnešního pohledu se nezdá být realistické dosažení těchto cílů," upozorňuje Kropáček. Ministerstvo životního prostředí odmítá, že by se plánu na padesátiprocentní recyklaci vzdalo. Tvrdí, že dělá vše pro to, aby se tohoto cíle dosáhlo.
"Ministerstvo oficiálně nikde nedeklarovalo ustoupení od jakéhokoli z cílů odpadového hospodářství," tvrdí Zdena Havránková, která má tuto oblast na ministerstvu na starosti.
Dodala, že až první průběžné zhodnocení ukáže, jak je recyklační plán naplňován. První hodnocení se chystá na konec letošního roku, další přijde příští rok.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů