Sobota, 20. dubna 2024

Nová pravidla recyklace stihlo zavést jenom pět zemí unie

Nová pravidla recyklace stihlo zavést jenom pět zemí unie
Od poloviny srpna letošního roku se měly členské státy Evropské unie začít řídit novou, přísnější směrnicí o recyklaci obalových odpadů. Ale neřídí se jí. Do vnitrostátního práva ji totiž stihlo včas převést jen pět z pětadvaceti členských zemí. Podle Evropské komise je jednou z nich - vedle Británie, Rakouska, Německa a Lucemburska - i Česká republika.
"Jsem přesvědčen, že členské státy udělají všechno pro to, aby směrnici co nejdříve převedly do své legislativy, aby nová pravidla mohla začít platit v celé Evropské unii," řekl v Bruselu komisař pro životní prostředí Stavros Dimas.
Nová evropská norma upravuje recyklaci obalů z papíru, plastu, kovu, dřeva a skla. Oproti starší verzi z roku 1994 zvyšuje podíl tohoto obalového odpadu, který by se v zemích členů Evropské unie měl znovu využívat, a ne ukládat na skládkách či pálit.
Zatímco starší směrnice z poloviny devadesátých let nařizovala recyklovat pětadvacet procent odpadů, ta současná počítá minimálně s 55 procenty. Jednotlivé země se limity zavázaly dodržet do roku 2008, respektive 2015.
Češi, Kypřané, Estonci, Maďaři, Litevci, Slováci a Slovinci mají na splnění závazku ještě necelých pět let, Řekové, Irové a Portugalci šest. Malťané si jako cílové datum stanovili rok 2013, Poláci 2014 a Lotyši 2015.
Řada zemí unie plní nové kvóty pro recyklování naopak už v současné době.
Podle statistik jsou evropskými přeborníky v recyklaci obalů Němci, kteří znovu využijí 74 procent vyhozených obalů. Právě Spolková republika však také patří k největším producentům odpadu v Evropské unii. Podle evropského svazu Petcore se sídlem v Nizozemsku tak Němci spolu s Francouzi a Nizozemci například loni "vyrobili" celkem 60 procent vyhozených PET lahví.
Hned za Němci následují v recyklaci Belgičané (70 procent), Rakušané (66) a Švédové (65). Jen zhruba třetinu obalů zatím recyklují v Irsku, Řecku a Portugalsku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů