Pátek, 29. března 2024

Kam s hliníkem?

Kam s hliníkem?

Jakožto spotřebitelé se dnes a denně setkáváme s hliníkem. Obaly od nápojů, obaly od tavených sýrů, víčka od jogurtů, obaly od čokolád, a mnohé jiné. Kam s nimi, chceme-li třídit?

Jednou z firem, které se v České republice zabývají sběrem a recyklací drobného tenkostěnného hliníkového odpadu, je firma Alutherm z Mníšku pod Brdy.
Drobný hliníkový odpad je možno odevzdat také v jakýchkoliv sběrných surovinách nebo sběrných dvorech.

Můžete ho zanést též například do sběrny kovů firmy Eko Metalrecycling Rýmařov, která má své sběrny i v Hlinsku, Uherském Hradišti, Olomouci, Praze, Kolíně, Hodoníně, Otrokovicích nebo ve Zlíně. Eko Metalrecycling vykupuje hliníkové fólie za 6 Kč/kg. Hliník se dá posílat i poštou, peníze vám přijdou v obálce na zpáteční adresu.

Dalšími firmami jsou například: Severočeské sběrné suroviny, Kovošrot Praha a Středočeské sběrné suroviny, jejichž sběrny můžete nalézt v mnoha městech daného regionu. Společnost středočeské sběrné suroviny dokonce organizuje pro školy soutěž ve sběru druhotných surovin.

Sběrné dvory, ale i některé firmy od vás hliník nevykoupí, ale můžete jej u nich nechat ke zpracování. Přímo kontejner na hliník má pak například pražský Toulcův Dvůr, Vysoká škola ekonomická v Praze, Ministerstvo životního prostředí v Praze nebo Městská knihovna v Havířově.

Přes možnost odkládat hliníkový odpad na vhodná sběrová místa je však nejlepší se hliníkovým obalům vyhnout a dát přednost obalům jiným. Zejména u nápojových obalů člověk takovou možnost má.

Zdroj: www.cenia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů