Čtvrtek, 28. března 2024

Liberecká Armillaria shání peníze na třídění odpadů ve školách

Liberecká Armillaria shání peníze na třídění odpadů ve školách
LIBEREC - Zhruba půl milionu korun shání liberecká organizace ochránců přírody Armillaria, aby mohla pokračovat v třídění odpadů na školách. Peníze jí zatím stačí jen na necelou polovinu současného školního roku., řekla předsedkyně Armillarie Květa Morávková. Sdružení odpady ze škol sváží.

"Projekt má za sebou již 11 let. Z dětí, které se do něj zapojily v úvodu, jsou již dospělí a řada z nich odpady třídí stále," dodala. V loňském školním roce Armillaria odvezla ze základních a mateřských škol na Liberecku, Jablonecku a Českolipsku přes 40 tun vytříděného domovního odpadu.

Peníze potřebuje na pohonné hmoty, nájem skladu nebo na mzdy pro zaměstnance. Rozpočet na jeden rok projektu se pohybuje kolem 800.000 korun, zhruba 300.000 pokryje Armillarie prodejem vytříděných odpadů. Letos kromě jiného věnovala nejlepším školám ceny v hodnotě asi 28.000 korun.

Některé školy slouží jako sběrná místa pro celé obce a přijímají plastové lahve, plastové kelímky, nápojové kartony, hliníkové obaly nebo vybité baterie. V minulém školním roce od nich Armillaria obdržela téměř 28 tun plastových lahví, jež se používají k výrobě netkaných textilií. Školy odevzdaly také bezmála 6,8 tuny nápojových kartonů, z nichž se dělají nábytkové desky. Sebraly rovněž více než 2,4 tuny kelímků. Z nich vznikají kabelové žlaby.

"Pokusíme se peníze získat nejen od sponzorů, ale o pomoc se obrátíme také na Liberecký kraj a liberecký magistrát. Právě v Liberci totiž třídí odpady nejvíce škol," prohlásila Morávková. Letos ale Armillaria na rozdíl od minulých let nedostala na sběr odpadů žádné peníze z ekologického fondu liberecké radnice.

"Nápojové kartony nebo kelímky přitom nepatří mezi odpady, o jejichž třídění se město stará. My kromě stanovišť v desítkách škol nabízíme v Liberci veřejnosti ještě dva malé dvory na svoz vytříděných odpadů v Bažantí ulici a u Domu dětí a mládeže Větrník," upozornila Morávková.

Podle Milana Šíra z technického odboru magistrátu se letos z ekologického fondu rozdělovalo pouze půl milionu korunu - dvakrát méně než loni. "Nebylo možné vyhovět všem uchazečům o peníze. Armillarii však z jiných zdrojů přispěli na provoz dvou sběrných sběrů," uvedl Šír. Armillaria dostala od města 144.000 korun.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů