Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody chtějí zbavit Liberec odpadků

Ochránci přírody chtějí zbavit Liberec odpadků
LIBEREC – Vyčistit zeleň ve městě od nepořádku, který způsobili lidé, hodlají organizátoři akce – Ukliďme si svět. Vybrané lokality v Liberci uklízí od včerejška a tzv. motivační úklidy budou probíhat až do konce října. „Nechceme jen uklízet nepořádek, nejsme žádná úklidová četa. Rádi bychom lidem ukázali, že normální je žít v uklizeném městě a ne mezi odpadky. Chceme upozornit obyvatele na to, že jen úklid nestačí, ale je potřeba odstranit příčinu nepořádku a trochu se o své okolí zajímat.“ uvedla Květa Morávková předsedkyně pořádající Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Armillaria.

Podle ní naplánovali dvě hlavní úklidové akce. „První proběhne ve středu v Ostašovské ulici v lesíku u letiště, kterému se říká Opičák,“ řekla Květa Morávková. Lidé, kterým není příroda lhostejná mohou podle Morávkové přijít pomoci mezi 14 a 17 hodinou.

Druhá akce proběhne v okolí naučné stezky Vesecké údolí o týden později - v úterý 27. října mezi 14.00 a 19.00. „Sraz účastníků bude ve čtrnáct a šestnáct hodin na hrázi Veseckého rybníka,“ přiblížila Morávková.

Do podzimního úklidu se ochráncům přírody tradičně přihlásilo také několik základních škol a skautských oddílů, které každoročně uklízejí své vytipované lokality. „Proběhne minimálně 20 úklidových akcí,“ odhadla Květa Morávková.

Podle ní se ale mohou přihlásit i další organizace či jednotlivci, kteří by měli zájem uklidit některou veřejně přístupnou lokalitu v Liberci. „Poskytneme jim sběrové pytle a základní organizační informace a zajistíme odvoz nasbíraných odpadů k likvidaci,“ popsala Morávková. Zájemci se mohou hlásit na telefonní číslo 485 109 741, nebo e-mailu armillaria@volny.cz.

Organizované úklidy mají tradici od roku 1987, kdy se na popud Iana Kernana ochránci přírody v Austrálii rozhodli uklidit naplaveniny z pláží. Později se hnutí rozšířilo do Spojených států a odtud do Evropy. Před dvanácti lety se poprvé uklízelo v České republice a posledních osm let tato akce probíhá také v Liberce.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů