Čtvrtek, 28. března 2024

Počet dlužníků za odpad v Ústí roste, pohledávky vymáhá exekutor

Počet dlužníků za odpad v Ústí roste, pohledávky vymáhá exekutor

ÚSTÍ NAD LABEM -- Počet lidí, kteří nezaplatili za svoz komunálního odpadu, v Ústí nad Labem roste. V loňském roce dlužilo městu za svoz 15 314 lidí, což je téměř o 3000 osob více než v roce 2003. Dluhy vymáhá město i soudně. Výlohy za exekutora pak musí zaplatit dlužník.

Za svoz komunálního odpadu platí obyvatelé Ústí nad Labem 500 korun ročně. "Výlohy za soudního exekutora se mohou vyšplhat na 3000 až 5000 korun, platí je dlužník," řekl ČTK mluvčí magistrátu Milan Knotek.

Vymáhání poplatku předchází informovaní v tisku, na internetu a upomínka. "V příštím roce chceme na poplatky upozorňovat pomocí informačních samolepek, které bychom rádi rozmístili na jednotlivé odpadové kontejnery ve městě," popsal Knotek.

Dlužníci nemají šanci získat od města nějaký majetek. Jednou z podmínek při výběru majitele pozemku nebo bytového či nebytového prostoru města je, že uchazeč nesmí mít vůči Ústí žádnou pohledávku.

Letos by město mělo vybrat na poplatcích za odpad 43,2 milionu korun. "To je asi 90 procent možného výběru, zbytek budeme dál vymáhat exekucemi," uvedl Knotek.

Kromě pravidelného svozu se dvakrát ročně koná v Ústí nad Labem svoz velkoobjemového odpadu. Náklady na tento svoz se pohybují okolo tří milionů korun.

Radka Fialová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů