Pátek, 29. března 2024

Termizo, liberecká spalovna, zve opět na Den otevřených dveří

Termizo, liberecká spalovna, zve opět na Den otevřených dveří

Liberec - V úterý 27. září, pořádá od 9 do 18 hodin společnost Termizo, liberecká spalovna, na ul. M. Horákové v Liberci mimořádný Den otevřených dveří.

Proč "mimořádný" jsme se zeptali ředitele společnosti Pavla Bernáta.

Obvykle Den otevřených dveří pořádáme na jaře, například v květnu měla tato akce dobrý výsledek, když přišlo na tisíc lidí. Nyní jsme se rozhodli na podzim akci zopakovat, neboť stále ještě existují pochybnosti a mnohé neznalosti a mýty, jak liberecká spalovna funguje a zda neohrožuje zdraví lidí. To ovšem tvrdí jen některé nevládní organizace.

Není rychlejší čelit jejich nařčení soudním sporem?

Nechceme jít touto cestou, spíše se ještě více chceme otevřít občanům, na místě jim ukázat jak fungujeme, necháme jim nahlédnout do rozborů, dokumentace a prokázat, že všechny normy plníme v souladu se zákony.

Plníte i normy Evropské unie, na které se někdy "zelené" organizace odvolávají?

Problém je spíše v tom, že mnohdy u nás, ani v Evropské unii, na některé látky limity neexistují. To je pak velký prostor ke spekulacím. Proto je v budoucnu nutné, aby limity byly stanoveny na všchny škodlivé látky a pak je budeme bez diskuse plnit.

Jak bude Den otevřených dveří zorganizován?

Příchozí nejdříve zhlédnou osmiminutový film popisující činnost spalovny, až se jich shromáždí zhruba deset, absolvují asi hodinovou prohlídku s výkladem odborníka po provozu. Uvidí technologie, například kogenerační jednotku na výrobu elektrické enrgie, čištění spalin, jak se řídí provoz a podobně. Věřím, že stejně jako v minulosti se nám podaří rozptýlit obavy veřejnosti, že je spalovna vystavuje zdravotním rizikům. Děkujeme za rozhovor.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů